Страховики потерпають від шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики потерпають від шахраїв

Кримінал
329
Міжнародна компанія "PricewaterhouseCoopers" провела на прохання Російської спілки автострахувальників дослідження місцевого ринку автострахування. Висновок невтішний - близько 10% виплат отримують шахраї.
В Україні спеціальні дослідження такого типу ніхто не замовляв і не здійснював, але, за оцінками вітчизняних експертів, у кишеню шахраїв потрапляє 10-15% виплат по КАСКО й автогражданці.
"Чимало випадків шахрайства в страхуванні КАСКО, хоча останнім часом помітно збільшилося їхня кількість і в обов'язковому страхуванні відповідальності автовласників. А якщо закон про автогражданку запрацює на повну силу, можна чекати подальшого значного збільшення шахрайства по цьому виду страхування",- відзначив директор департаменту врегулювання збитків СК "Провидна" Андрій Куртасов.
За словами виконавчого директора по правових питаннях і врегулюванню збитків СК "Кредо-Класик" Геннадія Суслова, найпопулярнішими в нашій країні видами страхового шахрайства є: інсценівка крадіжки автомобіля страхувальником, завищення вартості нанесеного збитку, фіктивне ДТП з одним або двома учасниками й подвійною виплатою (одержання відшкодування від винуватця ДТП і від страхової компанії). "Найбільші збитки СК приносять інсценівка крадіжки та фіктивне ДТП. А найчастіше несумлінні страхувальники намагаються завищити вартість нанесеного збитку. Це зустрічається приблизно в кожній п'ятій страховій події",- розповідає Суслов. Не менш поширені й схеми подвійної виплати.
Досить часто бувають випадки, коли на СК намагаються заробити й сервісні служби, виставляючи, наприклад, рахунок, в 1,5-2 рази перевищуючу реальну вартість робіт. У деяких схемах шахрайства бувають замішані й співробітники компанії: підкуплений страховий агент виписує поліс на "розбитий" автомобіль, указуючи в договорі, що машина не має пошкоджень. Потім організовується фіктивне ДТП, і в СК направляється заява про страхову подію.
Всі ці дії підпадають під статтю 190 Кримінального кодексу - "Шахрайство" - і караються або штрафом у розмірі до 50 неоподатковуваних податком мінімумів прибутків громадян (850 грн), або виправними роботами до двох років, а в особливо тяжких випадках - в'язницею до трьох років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас