Банки захистять камерами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки захистять камерами

Кримінал
336
У наступному році банкірам доведеться витрачатися більше на охорону своїх підрозділів. Нові вимоги до безпеки фінансових установ, які сьогодні розробляються правоохоронцями, стосуються оснащення як банківських відділень, так і їх сховищ. Щоправда, міліціонери обіцяють зупинити зростання цін на фізичну охорону.
Минулого тижня стало відомо про новації, які готуються правоохоронцями. "Міністерство внутрішніх справ ініціювало внесення змін до постанови Національного банку, що визначає технічне оснащення банківських установ та їх охорону", - повідомив начальник департаменту Держслужби охорони при МВС Сергій Сидоренко.
За його словами, упор буде зроблений на установку в кожному відділенні фінустанови апаратури відеоспостереження, а також на підвищення технічних вимог до зберігання готівки. Крім того, сьогодні не виключається внесення змін і до вимог щодо касового обслуговування банківських клієнтів - НБУ може розширити список операцій, проведених винятково в безготівковому режимі. Передбачається, що все це дозволить зменшити обсяги готівки, яка знаходиться в касах і сейфах фінансистів, і, відповідно, зменшить спокусу для грабіжників, які цього року влаштували дійсно полювання на банки.
Лише протягом січня-липня було зафіксовано 44 напади на фінустанови, що у чотири рази більше, ніж за аналогічний період 2006 р. Найчастіше злочинці грабували в Києві - дев'ять випадків, на другому місці - Одеса та Донецьк (по чотири), на третьому - Запоріжжя (три).
Одночасно з жорсткістю вимог до охорони і збільшенням витрат банкірів на технічне оснащення своїх підрозділів правоохоронці обіцяють зупинити підвищення цін на надавані охоронні послуги.
"Ми проводимо консультації із президентом Асоціації українських банків і пропонуємо підписати меморандум про взаєморозуміння між ДСО та АУБ. Ціноутворення, стабільність тарифів, відповідальність і надійність будуть гарантовані для банківських установ", - відзначив Сергій Сидоренко. За його словами, відповідний документ з'явиться вже наприкінці жовтня.
Банкіри неоднозначно ставляться до перспективи переоснащення відділень. "Хоча вони і намагаються робити гарну міну при поганій грі, стверджуючи, що їх фінансові втрати від зачастілих нападів злочинців незначні, однак суми, що викрадаються зловмисниками, стають все більшими. Не виключено, що при нинішньому положенні справ ми незабаром докотимося і до масштабних пограбувань великих банківських підрозділів зі збитком, вимірюваним мільйонами доларів", - проінформував у розмові з Діловою столицею заступник голови правління однієї з київських фінустанов.
У той же час фінансисти будуть намагатися розжалобити регулятора, домагаючись установлення лояльніших, ніж вимагають правоохоронці, вимог з безпеки.
"Наприклад, камерами спостереження на сьогоднішній день обладнані далеко не всі відділення, і після реалізації ініціатив Держслужби охорони бани змушені будуть на них неабияк витратитися - найбільше нові вимоги вдарять по бюджетах системних фінустанов із широкими філіальними мережами. Хоча, думаю, не у всіх випадках це доцільно. Навіщо, наприклад, установлювати систему відеоспостереження за 10 тис. дол. у невеликих відділеннях з обмеженими кількостями операцій і мізерним обертомв? Думаю, що нова постанова повинне містити виключення", - наголосив голова Банку НРБ Владислав Кравець.
Фінансисти сподіваються, що їх регулятор виважено підійде до ініціатив міліціонерів, але при цьому не сумніваються, що нові вимоги з безпеки неодмінно з'являться ще до кінця року і наберуть чинності в першому півріччі 2008 р.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас