Десятидоларова монета продана за 5 мільйонів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Десятидоларова монета продана за 5 мільйонів доларів

Валюта
201
Пам'ятна золота монета 1834 року номіналом в 10 доларів була продана на аукціоні за 5 мільйонів доларів.
Дотепер, розповіли представники аукціонного будинку Albanese Rare Coins, що проводив торги, збереглося лише чотири таких монети, спеціально викарбуваних на прохання президента США Ендрю Джексона для подарунків главам країн Азії. Всі екземпляри цієї монети знаходяться в приватних колекціях.
Покупець і продавець побажали зберегти своє ім'я в таємниці, однак відомо, що обоє вони є жителями північно-заходу США і захоплюються колекціонуванням монет з раннього дитинства.
Представники Albanese Rare Coins повідомили, що за останні роки інша монета із цієї серії двічі змінила власника. Причому з кожною наступною угодою її ціна зростала. Так в 2003 році нумізматичний раритет пішов з торгів за 1 мільйон доларів, а через два роки ця ж монета була продана за 2,47 мільйони доларів.
Колекційну цінність монеті надає не тільки її рідкість, але й неправильна дата, зазначена на аверсі. Відомо, що монету відкарбували в 1834 році, однак на ній позначена інша дата - 1804 рік.
Така розбіжність пов'язане з тим, що до 1834 року, коли Джексону знадобилися ці монети для подарунків лідерам азіатських країн, їх вже офіційно перестали карбувати, однак для президента було зроблене виключення і задіяні форми для виливка старого зразка.
Передбачалося, що золоті десятидоларові монети будуть вручені главам Японії, Китаю, Сіаму (сучасний Таїланд) і Маската (сучасний Оман), однак подарунок дійшов лише до двох одержувачів. Кур'єр, який віз дві монети, що залишилися, помер, не добравшись до місця призначення.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас