Швейцарський банкінг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарський банкінг

Кредит&Депозит
1793
Швейцарські банкіри полюють на заможних українців. Для того щоб опинитися в числі VIP-клієнтів солідного швейцарського банку, потрібно або багато грошей, або багато зв'язків. І тоді банкіри самі знайдуть вас. На ринку обсягом 500 млн дол. дріб'язків не буває.
Від тих дискусій, які зараз бушують у Європі з приводу оподатковування приватних вкладників і скасування банківської таємниці, ми очікуємо одного - притоку грошей у нашу країну. Банківський сектор Швейцарії має більш ніж столітній досвід роботи з приватними клієнтами і у цьому сенсі є еталоном надійності та стабільності. А для більшості інвесторів дані принципи не менш важливі, ніж так звана прозорість.
Що стосується банківської таємниці, то нехай наші опоненти за кордоном знають: для її скасування знадобиться загальнонаціональний референдум, результат якого навряд чи буде позитивним. Саме так охарактеризував переваги своєї банківської системи "банківський офіцер" одного з представництв швейцарських фінустанов, присутніх в Україні.
Не приховують вони й того, що основною метою їх діяльності в країні є пошук наших заможних співвітчизників. З характерною швейцарському фінансовому світові імпозантністю банкіри самі знаходять собі клієнтів. А за оцінкою інвестиційних банкірів, в Україні обсяг ринку private-banking складає близько 500 млн дол., за які готові поборотися іноземні управліючі.
Зберігати вічно
Ви бували коли-небудь у швейцарському банку? Видовище заворожливе: тихо - як в архіві, і нагадує скоріше респектабельний готель зі стародавніми масивними меблями, ніж банк в українському сприйнятті. У певному місці стоять величезні крісла з різьбленими столиками, щоб можна було попрацювати з документами. Але бажаючих посидіти небагато. З обслуговуючого персоналу тільки троє. Їх завдання - допомогти клієнту, не привертаючи зайвої уваги до своєї персони: провести відвідувача до сховища або супроводити до особистого менеджера.
Швейцарські банки здавна славляться своєю стабільністю і мовчазністю. У маленькій Швейцарії існує близько п'яти тисяч фінансових інститутів. На них доводиться майже 40% світового управління власністю і майном приватних і юридичних осіб. Де-юре українців серед них немає, однак де-факто капітал багатих громадян нашої країни не перший рік передається в руки надійних керівників.
Як і скрізь, тут працює безліч місцевих і міжнародних комерційних банків, які можна умовно розділити на кілька основних груп. Найбільші універсальні банки - до таким заслужено зараховують UBS і Credit Suisse Group. Є торгові банки, які обслуговують винятково корпоративних клієнтів. Ще одна група - регіональні та ощадні банки. Це невеликі універсальні банківські установи, які обмежують свою присутність, як правило, одним регіоном. Їх основний бізнес - прийом депозитів і видача позичок. Є 24 банку кантонів. Історично ці фінустанови створювалися для обслуговування клієнтів, що живуть на території відповідних кантонів. Вони контролюються державою (належать частково або навіть повністю кантональній владі) і забезпечені державними гарантіями.
Є й приватні банки. Фінустанови цієї групи не займаються обслуговуванням комерційних справ, не видають позики, а спеціалізуються винятково на управлінні грошима заможних клієнтів. Саме вони й стали флагманами швейцарського банківського світу. Рівень взаємин із клієнтами тут високий, однак щоб стати званим гостем, необхідно мати не менше 100 тис. дол. вільних коштів.
Якщо в планах інвестувати до мільйона доларів - підійдуть такі відомі банківські імена, як Credit Suisse або UBS. Якщо ж мова йде про більші суми, перед інвестором відчинять двері спеціалізовані фінансові установи. Серед останніх, приміром, традиційні фінансові будинки - Lombard Odier & Cie або Pictet & Cie, нові приватні швейцарські банки - Syz&Co і UBP, або й зовсім незалежні управляючі, такі як Octogone або Dynagest.
Це далеко не повний перелік закладів, де можна в невимушеній обстановці клубного готелю обговорити майбутнє власних капіталів: очікувану прибутковість, інструменти вкладення, способи одержання інформації, додаткові сервіси та час, коли вас найбільше зручно потурбувати. Відчути себе справжнім клієнтом такого банку українцям поки не дозволяють обмеження НБУ, однак швейцарці вже не перший рік ретельно вивчають нашу країну і можливості управління українськими капіталами.
Чесний шлях
Йти легальним шляхом і особисто оформляти рахунок у швейцарському банку - завдання для українця непросте. Відповідно до Декрету КМ України "Про систему валютного регулювання та валютного контролю", для відкриття рахунку в закордонному банку і переказу коштів на цей рахунок з України необхідно одержати індивідуальні ліцензії НБУ. Банкіри зізнаються, що на практиці Нацбанк дуже неохоче видає такі ліцензії, але справа не тільки в регуляторі.
"Швейцарські банки не дуже бажають відкривати рахунку, навіть депозитні, всім підряд. Адже сама наявність рахунку в солідному швейцарському банку - це вже якась бізнес-рекомендація його власнику", - відзначає заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапивін.
Єдиною лазівкою для легального відкриття рахунку без ліцензії НБУ є можливість зробити це в період перебування резидента України у Швейцарії. Правда, залишаючи країну, він повинен його закрити. Але це не перевіряється. При наявності такого рахунку будь-яка фізична особа (крім самого власника) має право відправити на нього від 600 дол. (без відкриття рахунку в українському банку) до 1000 дол. (з відкриттям рахунку) на місяць. Причому контроль здійснюється на рівні одного банку, тому теоретично цю операцію можна проводити щомісяця і з різних банків.
Однак подібні дії в певний момент можуть інтерпретуватися як незаконне виведення капіталу, що є злочином. "Безумовно, існують законні способи здійснення таких процедур шляхом одержання ліцензії Нацбанку, однак, на практиці вони використаються далеко не завжди в силу їх складності і тривалості", - говорить незалежний банківський експерт Андрій Онистрат. За здійснення лицензуючих операцій з валютними цінностями без індивідуальної ліцензії передбачена фінансова (у вигляді штрафу) і кримінальна відповідальність.
Самі банкіри зізнаються, що зазначені норми ліцензування виконуються рідко. Оскільки процес одержання ліцензії є тривалі і складним, громадяни України найчастіше відкривають рахунку без її наявності. При цьому вірний спосіб - відкриття таких рахунків через офшорні компанії. Рахунки відкриваються фізичними особами і на своє ім'я, про що правоохоронні органи можуть довідатися тільки при порушенні кримінальної справи і на запит Інтерполу. Інші варіанти відкриття рахунків практично неможливі.
"З огляду на те, що українським резидентам нелегко відкрити рахунок у престижному іноземному банку, існують так звані консультанти, які за винагороду приймають на себе роль лобістів при відкритті рахунку. В основному банки відкривають рахунку при наявності рекомендацій від своїх клієнтів із числа нерезидентів, які і надають такі консультанти. У той же час діяльність зазначених консультантів не афішується, з огляду на її не зовсім законний характер", - розповідає голова спостережної ради банку "Демарк" Олександр Стеценко.
Це підтверджує і Андрій Онистрат: "Нічого складного в цій процедурі немає. Головне - бути цікавим банку. Найчастіше швейцарські фінустанови проявляють зацікавленість до сум від кількох сотень тисяч доларів. А процедуру допоможуть пройти численні посередники".
Однак ніхто з опитаних банкірів так і не зізнався, чи звертався хтось із посередників до банку з метою залучення "гарних" клієнтів. "Таких звернень не було", - говорить Андрій Онистрат.
"Ні, ніколи не зверталися. Більш того, я навіть не чув про пропозицію таких послуг на ринку. Та й клієнти, принаймні в мене, ніколи не цікавилися такою можливістю. Напевно, тому, що більшості наших клієнтів скоріше не вистачає ресурсів для розширення бізнесу, ніж спостерігається їх надлишок", - відповів Павло Крапивін.
У гостях добре, а дома краще
Думка про те, що українські мільйонери їдуть у Швейцарію за класичним private-banking, досить умовно. Високих відсотків з вкладів також не варто очікувати. Найбільше залучає висока надійність швейцарських фінансових установ, конфіденційність і особливий престиж. Серед мінусів - низький відсоток, складності з відкриттям і перерахуванням коштів, твердий фінансовий моніторинг FATF.
Послуги private-banking у Швейцарії дуже дорогі. Як правило, мова йде про декілька відсотків від транз-акції. "За великим рахунком, я не бачу в цьому ніякого сенсу. Private-banking досить динамічно розвивається і в Україні. Банківські VIP-послуги широко поширені і тут. Захищеність приватного капіталу в Україні в цей час достатньо висока: можу згадати тільки один випадок розкриття інформації про рух коштів з рахунків фізичної особи. Навряд чи це можна вважати системою. За п'ять років я не зіштовхувався з рішеннями судів про розкриття банківської таємниці відносно фізичної особи", - резюмує Андрій Онистрат.
Невидимі банкіри Незважаючи на те, що українські банкіри не бачать сенсу в послугах швейцарців, заборонити їм вийти на вітчизняний ринок не можна. Крім згаданих особистих консультантів, які допомагають обійти національні обмеження і відкривати рахунки прямо у Швейцарії, існують і інші способи стати клієнтом відомого банку. Наприклад, безліч посередницьких компаній пропонують можливість покупки оффшору за кордоном. Купивши компанію за порівняно невеликі гроші, вільні кошти цілком легальним способом можна перекласти на її рахунок.
Але якщо швейцарський банк у принципі вирішив працювати з людьми зі Східної Європи та України, то при дотриманні всіх його вимог відкрити рахунок там буде відносно нескладно, незалежно від того, який банк ви обрали - великий універсальний або дрібний приватний.
Якщо ви особисто з'явилися в офіс будь-якого банку в Цюріху (Женеві, Лугано й т.д.), особистий рахунок вам відкриють без особливих проблем за умови, що ви погодитеся з вимогами банку, основне з яких - депозит у розмірі від 100 тис. дол., і повідомите необхідну для відкриття рахунку інформацію. Втім, потрібно сказати, що дуже твердих обмежень у банків, як правило, немає. Вони взагалі дуже рідко називають конкретні суми мінімальних інвестицій, які необхідні, щоб відкрити рахунок клієнту.
Швейцарські банки рідше запитують і рекомендаційні листи, без яких шлях до багатьох банків Європи і Америки закритий. Вони воліють самостійно оцінювати щирість, компетентність і вірогідність інформації, що клієнт повідомляє про себе, або в деяких випадках довіряють повторний огляд цих відомостей певним агентствам, що спеціалізуються на зборі інформації.
Однак якщо ви бажаєте відкрити рахунок, не виїжджаючи з України, то можете звернутися в представництво одного з банків у Києві. Тільки за останній рік в Україні їх зареєстрували Credit Suisse і UBS. При цьому Credit Suisse протягом майже десяти років був представлений у нас представництвом Credit Suisse Securities (Europe) Limited, що займалося в основному операціями в сфері інвестиційних послуг. Разом з тим учасникам ринку відоме й ім'я Credit Suisse First Boston - кіпрська філія однойменної структури. Саме Credit Suisse First Boston (Cyprus) розміщав наприкінці 90-х на своїх рахунках валютні резерви Національного банку, брав активну участь у реструктуризації зовнішнього боргу України, а в 2000 році Кабінет Міністрів вибрав банк Credit Suisse First Boston радником із продажу державних пакетів акцій обленерго з метою забезпечення прозорого продажу держпідприємств.
Другий представник швейцарців UBS також знайомий з Україною. На початку 2000-х установа брала участь у конкурсі на головного ревізора продажів обленерго разом з Credit Suisse First Boston, але з якихось причин не змогло задовольнити державним вимогам. Через деякий час, в 2005 році, інвестиційний банк UBS виступав фінансовим радником Mittal Steel при покупці "Криворіжсталі".
Сьогодні ж керівництво швейцарських представництв заявляє, що відкриття банківського представництва в Києві при сприятливому розвитку ситуації в країні може стати першим кроком на шляху відкриття повноцінних банківських підрозділів в Україні. За словами директора представництва Credit Suisse в Україні Юлії Лінденманн, вони будуть інформувати потенційних клієнтів зокрема про такі послуги Credit Suisse, як структурування бізнесу та управління активами, але основні угоди будуть здійснюватися в центральному офісі банку в Цюріху. Така активна експансія швейцарських послуг незабаром приведе до того, що українці відчують щирий смак не тільки сиру або годиників родом зі Швейцарії, але і якості фінансових послуг.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас