Перед Євро-2012 Польща стає великим будівельним майданчиком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перед Євро-2012 Польща стає великим будівельним майданчиком

Казна та Політика
715
На зруйнованих трибунах "Стадіону 10-ої річниці" у Варшаві поки ще росте трава. Іржа гризе поруччя, а по периметру процвітає торгівля дешевим одягом і піратськими DVD. Однак дні торговців вже приречені.
На вимогу Міністерства спорту Польщі у вересні вони повинні прибрати свої намети. Футбольній арені повиненно бути надано новітнього архітектурного стилю. Це будуть лаштунки спектаклю, за допомогою якого Польща хоче зробити собі ім'я у світі спорту. Через п'ять років країна разом із сусідньою Україною хоче відкрити тут чемпіонат Європи з футболу 2012 року.
Яким чином до цього часу Польща має намір створити всю необхідну інфраструктуру, залишається поки загадкою навіть для експертів-економістів. Потрібно побудувати чотири нових стадіони і відновити два запасних. Це вимоги Союзу європейських футбольних асоціацій UEFA. Для того щоб стати гостинним господарем для більш ніж 500 тисяч фанатів з усієї Європи, Польщі нобхідно ще нові готелі та дороги.
Польська будівельна галузь не зможе самостійно побудувати великі об'єкти. Вона і так вже працює на межі своїх можливостей у нових житлових районах, центрах продажів і офісних центрів.
Найбільшою проблемою підприємств є недолік кваліфікованої робочої сили. Вона є, але вже не в Польщі. Близько двох мільйонів молодих людей після вступу їх країни до ЄС три роки тому піддалися спокусі західних заробітних плат. Тепер вони заробляють в Англії та Ірландії в три рази більше, ніж у дома.
Крім того, підготовці до престижного заходу заважає ще й політична криза. Після багатомісячної боротьби за владу урядова коаліція розпалася. І прем'єр-міністр Ярослав Качиньський звільнив міністрів з питань будівництва, праці та внутрішніх справ. Оголошення нових виборів зашкодила швидкому прийняттю законів, гостро необхідних для вирішення питань на ринку праці.
Ще кілька років тому шанси знайти роботу в будівництві взагалі були близькі до нуля. Економіка Польщі була паралізована. Країна відстала від всіх інших економічно успішних держав Центральної та Східної Європи.
У той час як безробіття, наприклад, у Чехії та Угорщині стабілізувалася на рівні менше 10%, у Польщі в 2003 році вона зросла до 19,9%.
Наслідок. З 600 тисяч чоловік, зайнятих у той час у сфері будівництва, 300 тисяч перейшли на іншу роботу.
Уряд відреагував на кризу. З недавнього часу він дав українцям, росіянам і білорусам право на тримісячне працевлаштування у всіх галузях польської промисловості. Однак для будівельних підприємств цього занадто мало.
"Для великих проектів фірми мають потребу в дозволі на працевлаштування терміном на один рік", - говорить Мордашевич.
Час підтискає
Марцин Кулініч, експерт з міграції польського Міністерства з питань праці, закликає успішні польські будівельні підприємства швидше підвищувати зарплату, щоб повернути робочу силу, яка виїхала. "Робочої сили досить, не вистачає гарної зарплати", - говорить Кулініч.
Зараз для того, щоб вчасно підготувати стадіони до гри, польська влада обмірковують навіть питання про можливе використання ув'язнених на будівельних майданчиках. Дипломатична місія польського Міністерства праці зондувала в Пекіні можливості залучення в країну китайської робочої сили.
"Коли китайці завершать підготовку до Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні, вони могли б продовжити роботу в Польщі", - запропонував заступник міністра з питань праці Польщі Казимеж Куберськи.
Він хоче запросити також індійців та в'єтнамців. Тому що знає, що найбільший дотепер іноземний контингент - український - не зможе більше зростати. В українській будівельній галузі такий же брак робочої сили. Україна, як і Польща, має потребу в нових стадіонах і готелях для "спільного спортивного спектаклю".
Для цього потрібні також нові дороги та залізничні сполучення, щоб зі зручністю долати великі відстані між містами, у яких будуть проводитися матчі (Київ, Львів, Дніпропетровськ). Українські аеропорти також чекають реконструкції. Однак два мільйони чоловік залишили країну. Здебільшого це чоловіки, які зараз заробляють гроші на будівництвах Росії, Польщі та Чехії.
Тим часом зростання попиту в Польщі залучає навіть німців. Наприклад, будівельні команди з Баварії, Лаузица та Рудних гір будують на заході Польщі, у Вроцлаві, один з найбільших у Європі водноспортивних комплексів вартістю 33 млн. євро. 80% субпідрядників і більшість робітників - з Німеччини.
"Це було великою несподіванкою. Світ перевернувся, тому що відомі своїми високими цінами німці представили пропозицію на 20% вигідніше, ніж їх польські конкуренти", - говорить Павло Морас, керівник проекту німецького замовника Interspa і майбутній шеф комплексу у Вроцлаві.
Причина. Збільшення заробітної плати на 15% на рік поступово нівелює переваги з видатків польських будівельних підприємств. Таким чином, німецькі підприємства в сусідній країні стають конкурентоспроможними. Вони працюють із сучасним обладнанням і меншим персоналом більш ефективно, ніж польські конкуренти.
Крістіан Шаудвет
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас