У листопаді банки одержать ставку KievPrime — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У листопаді банки одержать ставку KievPrime

Валюта
825
Як стало відомо «i», дев'ять українських банків за підтримкою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) підготували і погодили методику розрахунку гривневої міжбанківської ставки KievPrime.
Після початку реальних торгів з цієї ставці ринок одержить бенчмарк для реального визначення ціни гривневих ресурсів.
Як розповів Станіслав Шлапак з ЄБРР, саме його банк ініціював створення індексу. Існує серйозний попит з боку українських клієнтів - як корпоративних, так і фінустанов на гривневі фондирування. Сьогодні ми не можемо їх кредитувати в гривні не тільки з юридичних причин (через відсутність відповідного дозволу), але й з технічних. Ми повинні взяти десь цю гривню і перекредитувати наших позичальників. Кредити в доларах ми видаємо під плаваючу ставку LIBOR+, і нам потрібно було створити його аналог в Україні, під яким ми могли б дати гроші, - пояснює Станіслав Шлапак.
За його словами, впливати на котирування банків ЄБРР не буде. "Банки будуть виставляти котирування, а ми будемо позичати в них кошти, виходячи із цього індексу, і у свою чергу - кредитувати своїх позичальників під індекс плюс маржа. Ми не очікуємо великого обсягу міжбанківського кредитування ЄБРР. Після введення індексу ми мають намір запозичити кілька десятків мільйонів доларів у гривневому еквіваленті у банків, які будуть учасниками індексу. Облігації ж будуть випускатися залежно від наших потреб і після прийняття відповідного законодавства", - розповів Станіслав Шлапак.
У роботі над створенням KievPrime разом з ЄБРР взяли участь Райффайзен Банк Аваль, Укрсіббанк, Укрсоцбанк, Укрексімбанк, Сітібанк, Каліон Банк, ОТП Банк, Унікредит Банк та ІНГ Банк (Україна). Як заявив перший заступник голови правління ІНГ Банку (Україна) Валерія Гонтарєва, створити KievPrime банкірів змусило відсутність загальновизнаного бенчмарка для визначення вартості гривневих ресурсів.
"Кількаразові спроби локального ринку створити подібний індекс не увінчалися успіхом, хоча ми вже давно використовуємо в розрахунках індекс KIEIBOR. Чому нас не влаштовує цей індекс, ви можете побачити з наведених нижче котирувань індексу KIEIBOR на кінець вересня 2007 р.: 1М - 2,31/6,61; 2М - 3,30/7,61; 3М - 4,17/9,42. Це котирування вартості міжбанківських ресурсів на один, два і три місяці, за якими банки згодні брати і давати міжбанківські депозити. Різниця між ставками попиту та пропозиції грошей перевищує 400 базових пунктів для термінів один і два місяці і доходить до 525 базових пункти для трьох місяців. Таким інструментом неможливо користуватися, тому що він не відображає дійсного положення справ на ресурсному ринку", - пояснює Гонтарєва.
Методика розрахунку KievPrime досить проста: банки дають свої тверді котирування на один тиждень, один, два і три місяці. Найвищі і низька ставки виключаються з розрахунку, а те що залишилися розраховується середньоарифметичне значення і публікується фіксінг індексу на сторінці Reuters "KievPrime=". Відмінність від існуючої методики розрахунку індексу KIEIBOR полягає в тому, що банки ставлять тверді котирування для учасників індексу, тому учасники індексу пов'язані багатостороннім договором, у якому прописані усі права і обов'язки сторін. "Більш того, банки зобов'язані підтримувати двосторонні котирування із спредом не більше 50 базових пункти, тобто 0,5%, що дійсно буде відображати ситуацію на ресурсному ринку країни", - говорить Вікторія Гонтарєва.
За словами директора казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимира Кравченко, ставка KievPrime буде орієнтиром для банків, що не входять у пул її творців. Ідея пула полягає в тому, щоб до нього ввійшли рівні банки, які один одному довіряють, можуть виставляти реальні котирування і давати значну суму гривневих коштів. Якщо використати в розрахунках дрібні банк, виникає питання його кредитоспроможності і надійності. Але дрібні банки зможуть опиратися на цю ставку. У роботі між собою вони зможуть закладати додаткову маржу з урахуванням існуючого ризику. "До ставки KievPrime можуть бути прив'язані кредити корпоративним клієнтам. Зараз, коли банк хотів би видати кредит корпоративному клієнтові під плаваючу ставку в гривні, виникає проблема відсутності надійного індикатора, до якого можна було б прив'язатися. А в майбутньому буде можливість використати як базу даний індикатор, до якого банк може додати маржу, і переглядати клієнтську ставку кредитування раз на квартал, півроку або рік залежно від зміни ставок KievPrime. Також ставки індексу можуть бути використані і у роботі на ринку похідних інструментів. Адже існування надійного індикатора - одне з умов роботи ринку похідних паперів", - пояснює Володимир Кравченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас