Митниця виходить в онлайн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця виходить в онлайн

Казна та Політика
603
Україна планує "заробити" на контрабандистах близько 1 млрд грн щорічно...
Україна і Європейський Союз домовилися уніфікувати процедури оформлення товарів на кордоні. Рішення про це було прийнято під час засідання підкомітету, яке відбулося 25 вересня в Брюсселі, Україна - Європейський Союз з питань митного та транскордонного співробітництва. Домовленості дозволять спростити діяльність суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.
Митарства Брюсселю
Голова Держмитслужби України Олександр Єгоров і директор Генерального директорату Європейської комісії з оподатковування та митного союзу Антоніс Кастриссіанакіс минулого тижня в Брюсселі домовилися підписати меморандум про співробітництво, що передбачає врегулювання найзлободенніших проблем прикордонного співробітництва.
Зокрема, для Брюсселя головним болем залишається контрабанда через український кордон в країни Європи. Особливо в цьому плані єврокомісари виділяють контрабанду дешевих українських цигарок, які продаються в країнах ЄС зі значним прибутком. До чорного списку можна додати ввезення у Європу контрафактної продукції: піратських копій і підробок під фірмовий товар. Однак існує й зустрічний потік нелегальних товарів: європейці, зокрема поляки, використовують Україну як транзитний коридор для нелегального ввезення м'яса в Росію та інші країни СНД.
Друга "митна" проблема ЄС у взаєминах з Україною - наше національне законодавство: українська влада довгостроково розробляла власні правила і процедури митного оформлення товарів, а також механізми визначення вартості ввезеної продукції.
Тепер Брюссель жадає від Києва уніфікувати національне митне законодавство з європейським. Крім іншого, ці домовленості передбачають впровадження загальноєвропейської практики так званого "єдиного вікна" (при якому експортер або імпортер при оформленні угод звертається за дозволами в одну інстанцію, а не в трохи, що знижує вартість послуг з оформлення), а також переведення митного оформлення в онлайновий формат.
В обмін на спрощення Україною митних процедур Євросоюз пообіцяв і надалі допомагати Києву у технічному переозброєнні митниці. Зокрема, українська сторона зацікавлена у фінансуванні покупки великих сканерів для просвітлення вмісту великогабаритних вантажів і великих контейнерів: ефективність їх роботи вже доведена багаторічною практикою використання в портах і на кордонах країн Європейського Союзу.
Законодавчий переділ
З подачі ЄС у нинішньому році Україна стала учасницею так званого Брюссельського протоколу (як частини Кіотської конвенції про спрощення та уніфікацію митних процедур), завдяки чому наші митники змогли підключитися до світової бази обміну інформацією про міждержавні вантажопотоки. Наприклад, вітчизняні митники за добу до виходу судна з іноземного в український порт отримують дотальну інформацію від лінійних морських агентів про вантаж і його обсяги. На підставі цих даних можна відстежити шлях і швидкість руху товару, передбачати можливі ризики: заниження вартості товарів при імпорті, контрабанда товарів, зміна кодифікації для уникнення оподатковування, перевезення продукції подвійного призначення і т.п. Товари, які належать до груп ризику, протягом чотирьох годин передаються під контроль податковій службі, яка далі відслідковує їх реалізацію і проходження через Україну.
За словами на Єгорова, вже за перші місяці роботи електронної системи цей ефект оцінений в 65 млн грн. Тоді як раніше, за оцінками голови Держмитслужби, тільки в результаті заниження вартості товарів Україна втрачала 1 млрд грн на рік.
Наступний етап модернізації роботи української митниці перехід на електронне декларування товарів, про що також ішла мова на згадані вище переговорах у Брюсселі. Державна митна служба України планує ввести цю процедуру з 1 січня 2008 р.
"Електронне декларування, електронний підпис нам потрібно зробити до 1 січня, що дозволить зняти головні податкові проблеми в співробітництві з ЄС", - сказав Олександр Єгоров в інтерв'ю українським журналістам після переговорів в Єврокомісії.
Як наголосив Єгоров, на аналогічну форму митного оформлення переходять всі сусідні країни: Росія, Білорусь, Молдова, Азербайджан і Польща. Уніфікація митних систем між Україною і ЄС, а також сусідніми країнами дозволить прискорити товарообіг, підвищити ефективність боротьби з контрабандою та махінаціями з документами на митному кордоні, спростить рішення проблем конкретних суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, включаючи процедури повернення ПДВ.
Причому митниця зобов'язалася оперативно інформувати бізнесменів про всі прийдешні зміни через свій офіційний сайт і спеціалізовані публікації в ЗМІ.
Крім того, з 1 січня 2008 р. набирає чинності прийняті ВР 31 травня зміни до Закону "Про митний тариф", що дозволяють відформатирувати під європейські стандарти систему опису й кодування товарів, що дозволить Києву спростити контроль зовнішньоекономічних операцій, а також уникнути нестиковок у практиці використання антидемпінгового законодавства України і Євросоюзу.
Митниця дає добро
Сьогодні через кордони України із країнами - членами Євросоюзу проходить 22% від загального обсягу товарообігу ЄС. Тому єврочиновники досить зацікавлені в тому, щоб закрити всі митні проломи на нашому загальному кордоні. Їх занепокоєння про свої східні кордони дозволить Києву не тільки налагодити роботу митників, але й, за словами чиновників від митниці, створити умови для більш тісної економічної взаємодії з ЄС у підготовці нового "поглибленого договору", однією з головних цілей якого буде створення зони вільної торгівлі.
Схоже, що до реалізації цього завдання митні органи де-факто приступили навіть раніше, ніж свої підписи під документом поставили політики.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас