Фінансисти намагаються зняти вершки з виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансисти намагаються зняти вершки з виборів

Валюта
1337
Валютні спекулянти знову почали дражнити українців. Намагаючись штучно спровокувати підвищений попит на долар, вони за останні два тижні відразу на 6-8 коп. підняли його вартість в обмінниках і мають намір підтримувати цей рівень як мінімум до середини жовтня.
Експерти радять не піддаватися на виверти провокаторів і обіцяють, що навіть у випадку опротестування результатів парламентських виборів курс не підніметься вище 5,1 грн/дол.
Населення провокують
На початку осіни валютники знову провернули високоприбуткову операцію: протягом літа вони скуповували у населення долар за 4,95 грн/дол., після чого у вересні різко накрутили курс і почали продавати його за 5,06–5,09 грн/дол. Найбільше за американську валюту платили в Криму, на другому місці йшли східні регіони країни та столиця.
"Традиційно долар дешевший в Західній Україні. Люди, які виїжджали на заробітки за кордон, вертаючись, продають ВКВ. Тому пропозиція валюти тут більше, ніж на сході. Як наслідок, у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях долар звичайно на одну-дві копійки дешевший, ніж, наприклад, у Донецькій і Дніпропетровській", - пояснив Діловій столиці начальник відділу ділінгових операцій Ерсте Банку Дмитро Лазарєв.
Головна причина підвищення вартості долара в обмінниках - політична.
"Валюти у банків дотатньо, і що б зараз не говорилося, її дефіциту не спостерігається. Просто спекулянти провокують населення, даючи зрозуміти високими курсами, що після парламентських виборів ВКВ може подорожчати", - відзначив голова правління Банку НРБ Владислав Кравець. Свою лепту в збільшення ціни готівкового долара вніс і сезонний фактор: звичайно після закінчення відпускного періоду і пожвавлення ринку інвалюта в обмінниках підскакує на 1-2 коп. З об'єктивних факторів, здатних реально підвищити інтерес до ВКВ, експерти змогли назвати тільки один.
"Збільшення курсів підігріла ще й емісія готівкової гривні, яка відбувалася протягом літнього сезону", - розповів начальник управління інвестиційно-банківских послуг АКБ "Укрсоцбанк" Ерік Найман.
В цілому сукупний попит на інвалюту у вересні збільшився незначно. "Якщо судити за обсягами продажів нашого банку, то попит на готівковий долар стосовно серпня виріс на 20-25%", - сказав заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов. Одночасно фінансисти зафіксували підвищений інтерес українців і до євровалюти - їх навіть не бентежило її подорожчання в обмінниках з 6,89-6,9 до 7,20-7,25 грн/євро.
"У зв'язку з різким зростанням курсу євро на міжнародних ринках (до 1,4174 дол./євро в минулий четвер) в Україні намітилася тенденція переказу населенням частини доларових накорпичень у євро. Причому вона з кожним днем підсилюється", - повідомив директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.
Залежно від ситуації в країні фахівці сьогодні дають два курсових прогнози на найближчі кілька тижнів. Відповідно до оптимістичного вартість долара повинна залишитися на рівні 5,06-5,08 грн/дол., за песимістичним, що базується винятково на можливій дестабілізації політичної ситуації в країні, - 5,1 грн/дол.
"Якщо результати виборів будуть оскаржуватися сторонами, що програли, і політична криза затягнеться на невизначений час, то це (разом із триваючою нестабільністю на міжнародних фінансових ринках) може мати негативний вплив, причому як на готівковий, так і безготівковий валютний ринок", - відзначив Кравченко.
Міжбанку потрібні інвестори
Безготівковий валютний ринок протягом вересня був менш підданий психологічним факторам і нервовим реакціям на парламентські вибори, міжбанк керувався переважно економічними факторами. Там після осіннього пожвавлення торгів долар також подорожчав на 3-4 коп. (до 5,03-5,05 грн/дол.).
"Виріс попит на ВКВ, зокрема, більше американської валюти стали купувати для закупівель імпортного газу", - пояснив ситуацію Ерік Найман.
"Незважаючи на акуратний контроль із боку НБУ над ситуацією на міжбанку, все-таки не можна з повною впевненістю стверджувати, що ринок знаходиться в рівновазі, як це було протягом літа. Пов'язане це з чисто економічними факторами, серед яких як традиційний осінній попит на валюту напередодні опалювального сезону з боку імпортерів енергоресурсів, так і падіння експорту, що обмежує приплив валюти на внутрішній ринок", - доповнила його директор казначейства АКБ "Правекс-Банк" Світлана Крамарова.
У найближчий тиждень фінансисти розраховують на те, що попит на міжбанку буде відповідати пропозиції і Нацбанку не доведеться виходити на ринок і гасити дефіцит долара. Хоча для цього у регулятора є можливість - на 1 вересня міжнародні резерви НБУ досягли $28,9 млрд. Проте експерти припускають подорожчання безготівкового долара до кінця жовтня.
"З огляду на, що на світовому ринку все ще відчувається дефіцит ресурсу, можна сміло припустити, що ніяких закордонних запозичень найближчим часом ми не побачимо. Прямі й портфельні іноземні інвестори затаїлися чекаючи результатів виборів. Так що надходження валюти в країну можна чекати тільки від експортерів. З урахуванням традиційного сезонного попиту на валюту та прогнозованого негативного зовнішньоторговельного сальдо за підсумками року в розмірі більше 8 млрд дол. можна припустити, що найближчим часом курс американської валюти на міжбанку підніметься до рівня 5,06 грн/дол.", - розповів начальник управління ділінгу банку "Хрещатик" Валерій Доага.
Розрядити ситуацію з надходженнями безготівкової ВКВ, на думку фінансистів, може оперативне формування нового уряду. Передбачається, що після розрядки політичної ситуації в країну знову почнуть інтенсивно надходити іноземні інвестиції. Також може бути остаточно вирішене питання із черговими зовнішніми державними запозиченнями, які Кабмін планував цієї осені. Нагадаємо, що мова йшла про випуск держоблігацій на 500 млн дол.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас