"Укрнафта" не віддає видобуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрнафта" не віддає видобуток

Енергетика
459
НАК "Нафтогаз України" знову обвинувачує ВАТ "Укрнафта" у відмові поставляти газ українського видобутку для потреб населення. Цього року обсяг, недоотриманий споживачами, склав 1,1 млрд кубометрів. У компанії пояснюють, що"Укрнафта" відмовляється від постачань, пояснюючи це занадто низькою ціною, установленої державою - 338 грн за 1 тис кубометрів,- вона майже у два рази нижче тієї, за якою газ купують промисловці. Втім, експерти відзначають, що "Укрнафті" навряд чи вдасться уникнути виконання вимог уряду поставляти газ населенню, а не підприємствам.
Учора НАК "Нафтогаз України" звинуватив "Укрнафту" у невиконанні вимог закону "Про державний бюджет України на 2007 рік" і постанов Кабінету міністрів, що зобов'язують газодобувні компанії, частка держави в які перевищує 50%, поставляти весь газ, добутий ними на Україні, населенню. Нагадаємо, 50%+1 акція компанії "Укрнафта" належить державі, 42% -групі "Приват". При цьому голова правління компанії Ігор Палиця призначена з ініціативи групи "Приват". Представники групи займають чотири із семи місць у наглядацькій раді компанії.
За даними компанії, в 2005 році "Укрнафта" недопоставила "Нафтогазу" 2,86 млрд кубометрів, в 2006 році - 2,95 млрд кубометрів, а з початку 2007 року - 1,1 млрд кубометрів природного газу. У НАК повідомляють, що з березня по травень "Укрнафта" поставила 792 млн кубометрів газу на потреби населення, однак у червні знову припинила ці поставки. "Нас дивує позиція керівництва "Укрнафти", що свідомо порушує законодавство, а також підхід секретаріату президента України, що, коментуючи газові питання, принципово не зауважує антидержавну позицію компанії",- заявили в прес-службі "Нафтогаза".
Претензії до "Укрнафті" висуваються не вперше. Нагадаємо, у вересні минулого року тимчасова слідча комісія Верховної ради з питань перевірки ситуації з забезпечення природним газом українських споживачів, розрахункам за нього й порушенням чинного законодавства обвинуватила ВАТ "Укрнафта" і ГАО "Черноморнафтогаз" у продажі призначеного для населення газу промисловим підприємствам. Генпрокуратура початку розслідувати законність продажу газу, після чого обидві компанії відновили продаж газу населенню. Учора в прес-службі ГПУ повідомили, що знову приступилися до аналізу ситуації із продажем призначеного населенню газу промисловим споживачам. "Якщо буде встановлено, що "Укрнафта" порушила законодавство, її дії будуть оскаржені в суді, а винні зазнають кари",- заявили у відомстві.
Україна добуває в рік 20,2 млрд кубометрів природного газу. З них 16 млрд кубометрів добуває дочірня компанія "Нафтогаза" "Укргазвидобування", ще 3 млрд кубометрів у рік добуває ВАТ "Укрнафта". Населення споживає 19,1 млрд кубометрів газу в рік. Відповідно до постанови Кабміну №1729, газовидобувні підприємства державного сектора економіки, у тому числі ВАТ "Укрнафта", здійснюють продаж природного газу власного видобутку тільки для потреб населення.
У самій "Укрнафті" своя незгода продавати газ населенню зв'язують із юридичними дротиками, що виникли у відносинах з "Нафтогазом". "НАК "Нафтогаз" почав вимагати, щоб на всіх актах передачі газу було написано 'для населення'",- розповів директор юридичного департаменту "Укрнафти" В'ячеслав Карташев. За його словами, зараз ведуться переговори з "Нафтогазом" про врегулювання виниклого конфлікту. У прес-службі "Нафтогазу" затвердження пана Карташева назвали безпідставними. "Про які акти може йти мова, якщо "Укрнафта" навіть не підписала договір з компанією, посилаючись на те, що там закладено занадто низьку ціну",- сказали в компанії. Нагадаємо, з початку року газ для населення повинен поставлятися по 338 грн за тисячу кубометрів. Вартість недопоставлених "Укрнафтою" обсягів оцінюється в $74 млн. Слід зазначити, що, поставляючи цей обсяг промисловим підприємствам, компанія змогла б виручити більш ніж у два рази більше - $162 млн.
Опитані юристи вважають, що в уряду досить інструментів для того, щоб змусити "Укрнафту" продавати газ населенню, а не промисловим споживачам. "Оскільки цілих два документи - закон і постанова уряду - вимагають продажу газу населенню, порушення цих документів посадовою особою може бути розцінене як зловживання службовим становищем, сприцинившим тяжкі наслідки",- говорить керуючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов. А юрист юридичної фірми "Пісків і партнери" Геннадій Пісків упевнений, що в уряду є можливість через суд зобов'язати "Укрнафту" поставити накопичений газ населенню
Олег Гавриш, Катерина Глєбова
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас