Гуцерієв рятується від Кремля в Турції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гуцерієв рятується від Кремля в Турції

Енергетика
168
Можлива невидача Туреччиною Росії колишнього глави «Русснафти» Михайла Гуцерієва може стати ще одним фактором охолодження відносин між цими країнами, вважає заступник гендиректора Центру політичних технологій Олексій Макаркін (Москва).
Коментуючи заяви представника генпрокуратури Росії Віктора Гвоздьова про перебування пана Гуцерієва, оголошеного в міжнародний розшук за обвинуваченням у незаконному підприємництві та ухилянню від сплати податків, на території Туреччини, пан Макаркін заявив: «Туреччина як країна, що прагне до Євросоюзу, не стане видавати Михайла Гуцерієва, тому що після його заяви про те, що компанію «Русснафта» намагаються відняти влада, справа набула політичного фарбування. Насправді воно має сугубо економічне підґрунтя: де-факто «Русснафта» практично націоналізована». Експерт переконаний, що справа Михайла Гуцерієва не пов'язане із ситуацією на північному Кавказі, де клан Гуцерієвих має певну політичну вагу (один із братів Гуцерієвих - генерал МВС Росії, який балотувався на пост президента Інгушетії, другий - депутат держдуми від «Єдиної Росії», а сам Михайло Гуцерієв - колишній віце-спікер держдуми від ЛДПР).
З Олексієм Макаркіним не згодний московський експерт, що на правах анонімності повідомив «і», що володіє інформацією про інтерес екс-керівника «Русснафти» до проекту створення зони вільної торгівлі в Чечні. «Відносини президента Чечні Рамзана Кадмрова та Володимира Путіна - тонка матерія. Можливо, поводження Гуцерієва комусь не сподобалося»,- відзначив експерт. Він нагадав, що при активній участі Михайла Гуцерієва зона вільної торговлі кілька років діяла на його батьківщині в Інгушетії. Також, за словами експерта, Михайло Гуцерієв опосередковано брав участь у розділі акцій «Саха-нафтогазу», що належав ЮКОСУ.
Представник спікера МЗС Туреччини Айтул Бостансі, коментуючи заяву генпрокуратури Росії, сказала, що довідалася про приліт Михайла Гуцерієва в її країну із преси. У генеральному директораті безпеки Туреччини також не мають інформації про приїзд екс-глави «Русснафти». «Якщо ця людина находиться в міжнародному розшуку, то вже під час проходження паспортного контролю він за законом повинен бути затриманий»,- така офіційна позиція відомства, озвучена в російських ЗМІ.
Михайло Гуцерієв перебуває в розшуку з 6 серпня. 28 серпня Тверський суд Москви видав санкцію на його заочний арешт. Тепер доля компанії «Русснафта» буде вирішуватися без його участі. Не виключено, що компанія дістанеться Олегу Дерипаску.
«Русснафта» може виявитися в руках «Базел» Олега Дерипаски. За експертними оцінками, компанію можуть придбати за $3 млрд. До початку судових розглядів її вартість становила близько $9-10 млрд. 100% «Русснафти» належить компаніям «Млада», «Міланфо», «Євангеліка», «Надійність», «Спектр», «Шедек-Трейдінг». П'ять із них оскаржили в Мосміськсуді рішення Лефортівського суду, що 31 липня задовольнив клопотання слідчого комітету при МВС Росії і наклав арешт на акції «Русснафти». Мосміськсуд залишив рішення про арешт у чинності.
У серпні українську «Лисичанську соду» купила «Російська содова компанія» Михайла Гуцерієва. Кілька років тому він намагався зайти на український нафтовий ринок через «Славнафта». Спроба не увінчалася успіхом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас