Газпром готує новорічні підвищення цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром готує новорічні підвищення цін

Енергетика
290
«Газпром» починає традиційну переговірну кампанію з підвищення з нового року цін на газ для країн СНД і Прибалтики. Першою жертвою російської газової монополії стане Литва, якій уже запропоновано платити на 40% більше, ніж зараз.
У вересні почнеться обговорення цін з Латвією та Естонією, у жовтні — з Україною, у листопаді — з Білорусією. Якщо Туркменія підвищить для «Газпрому» ціну на закуповуваний російською монополією газ, ціна палива для України в наступному році може здійнятися до $180.
Учора литовська газета Lietuvos rytas з посиланням на дані компанії-імпортерів Lietuvos dujos й Dujotekana повідомила, що «Газпром» направив повідомлення про підвищення цін на газ для країни в 2008 році на 40%. «Ціни можуть скласти близько 280 доларів за тисячу кубометрів»,- повідомляє газета. Зараз газ у Литву поставляється за $190-200.
Прем'єр-міністр Литви Гедімінас Кіркілас у минулу п'ятницю в інтерв'ю Литовському національному радіо підтверджував, що Росія має намір різко підвищити ціни на газ. Тоді ж інформагентство Reuters називало ціну $320 за тисячу кубометрів, але вчора в Lietuvos dujos уточнили, що обговорюють більш низьку ціну. Прес-секретар Lietuvos dujos Сігіта Петріконіте-Юркунене сказала, що остаточна ціна на майбутній рік повинна бути погоджена не пізніше 31 жовтня.
Литва стала першої із країн колишнього СРСР, який «Газпром» направив пропозиції щодо збільшення цін на газ в 2008 році. Традиційно переговірна кампанія монополії в СНД іде важко, особливо з найбільшими споживачами — Україною та Білорусією. На межі 2005—2006 років конфлікт навколо цін на газ для України привів до його короткочасного відключення і збою поставок у Європу. Цього року сценарій ледь не повторився з Білорусією — сторони підписали угода лише за кілька хвилин до настання 2007 року.
Поточну ситуацію з переговорами щодо поставок газу в 2008 році, як і майбутню вартість газу для тієї або іншої країни, в «Газпромі» поки не коментують.
Але джерело у монополії запевнило, що «Прибалтиці, Білорусії та Україні ціни точно підвищать». Їх обговорення з Латвією та Естонією почнеться «найближчим часом». З Білорусією, говорить співрозмовник Ъ, це відбудеться не раніше жовтня.
Переговори на Україні (зараз платить $130 за тисячу кубометрів) «Газпром» зможе почати лише після того, як зафіксує закупівельні ціни на газ у Середній Азії. Ціну, яку оприлюдним минулого тижня глава НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін — $143 за тисячу кубометрів, джерело в «Газпромі» назвав «мінімальної».
Інший менеджер монополії пояснив, що ціна буде вищою — аж до $180 за тисячу кубометрів, якщо президент Туркменії Гурбангули Бердимухаммєдов підвищить для «Газпрому» вартість закуповуваного в країні газу (зараз вона становить $100 за тисячу кубометрів). Переговори з Туркменією, Узбекистаном і Казахстаном намічені на жовтень.
Білорусія, другий за величиною імпортер російського газу (зараз закуповує його за $100 за тисячу кубометрів), також повинна чекати серйозного росту цін. У понеділок посол Росії в Білорусії Олександр Суриков повідомив, що наступного року вона буде одержувати російський газ за $125-150 (67% від середньоєвропейських цін).
Найважче, за словами менеджерів «Газпрому», прийдеться країнам Прибалтики — для Литви, Латвії та Естонії будуть установлені «нормальні європейські ціни», єдині для цього регіону. Дотепер «Газпром» стримував ціни в Прибалтиці з урахуванням трирічного перехідного періоду, формально обґрунтованого входженням трьох країн у Євросоюз. Тепер ціни для Прибалтики досягнуть $309—330 за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас