Суриков: Ціна на російський газ для Білорусії може бути 125-150 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суриков: Ціна на російський газ для Білорусії може бути 125-150 дол.

Енергетика
101
Вартість російського газу для Білорусії в 2008 році, за попередніми розрахунками, може скласти 125-150 доларів за 1000 куб. метрів, вважає посол Росії в Мінську Олександр Суриков.
"Ціна за газ буде становити 67% від середньоєвропейської ціни, що буде визначена остаточно в грудні місяці, коли будуть дорозрахунки, пов'язані зі зміною цін на нафтопродукти", - заявив посол в інтерв'ю "Інтерфаксу".
При цьому Суриков додав, що багато в чому ціна буде залежати і від прогнозів зими. "Може бути, у розбігу від 125 до 150 доларів за 1000 куб. метрів", - сказав посол.
Він також відзначив, що уряд Росії не обіцяв кредитувати подорожчання вартості газу для Білорусії.
"Бюджет Росії не кредитує комерційні структури. Бюджет Росії може видати кредит для стабілізації економіки або кредит на касовий розрив бюджету держави", - пояснив Суриков.
За словами посла, Росія не могла обіцяти стабілізаційний кредит, що видається під маленькі відсотки на великі терміни комерційної організації, якої є "Бєлтрансгаз". "Для такої організації є кредитні історії, які відповідно відкривають банки - російські, білоруські. І банки готові. А навіщо ж нам кредитувати комерсантів бюджетними грішми?", - заявив глава російської дипмісії.
Посол повідомив, що "міністерство фінансів Білорусії на початку року відмовилося від російського стабілізаційного кредиту". "А потім білоруська сторона заявила, що їй потрібно півтора мільярда (доларів). Але не змогла обґрунтувати його як стабілізаційний кредит або кредит на касовий розрив бюджету", - уточнив він.
У той же час Суриков запевнив, що "якщо є нестаток у кредиті (стабілізаційному), то Росія готова його надати білоруській стороні". "Але білоруська сторона повинна представити підстави для одержання цього кредиту. Дефіциту бюджету немає, є профіцит", - додав посол.
Суриков також висловив думку про те, що уряд Білорусії повинне не менше російських нафтовиків бути зацікавлене в приватизації нафтопереробних підприємств.
"Інтерес повинен бути не тільки в російських інвесторів, але й у білоруської сторони. Наприклад, у Білорусії повинен бути інтерес у тому, щоб нафтопереробні підприємства стратегічно функціонували із прогнозом на багато років уперед. І кому це потрібніше, питання", - заявив він.
"Треба думати про те, щоб нафтопереработка в Білорусії працювала вічно, створювала робочі місця, платила податки. Власникові - білоруській державі - іти назустріч добувачеві-нафтовикові", - додав посол.
Суриков нагадав, що після 2009 року закінчується дія білорусько-російської угоди про умови торгівлі нафтою та нафтопродуктами. "Замінити 20 млн тонн нафти після 2009 року, коли закінчується дія угоди, якщо російські нафтовики втратять інтерес до цього ринку, буде вкрай складно", - вважає він.
Торкнувшись теми валюти, Суриков висловив думку, що реальної прив'язки білоруського рубля до російського ніколи не існувало.
"Думаю, що реально білоруський рубль і не був прив'язаний до двох валют", - заявив Суриков. "Я приїхав сюди в 2006 році, коли співвідношення російського рубля до білоруського було 1:76, а зараз 1:84. Це що 4% коридор, як передбачалося? Немає - за 10%. Реальної прив'язки не було", - сказав він.
Відмова білоруського рубля від прив'язки до бівалютнго кошика на користь долара США з 2008 року (проект прогнозу основних напрямків грошово-кредитної політики на 2008 рік), на думку російського дипломата, є розумним економічним рішенням.
"Я не бачу отут політики. Більше 50% всіх розрахунків з Росією за всіма контрактами йде в доларах. Виходячи із цього, прив'язка до долара економічно, напевно, розумна. Крім того, рубль сильно зміцнює (щодо долара) і прив'язка білоруського рубля до долара дає невеликий, щоправда, але виграш в експорті", - думає Суриков.
У той же час посол відзначив, що "якщо раптом почнуть "кидати" рубль, а таке може бути, ситуація для Білорусії може бути гіршою".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас