Центробанк Росії замислився про необхідність створення національної платіжної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк Росії замислився про необхідність створення національної платіжної системи

Фінтех і Картки
211
Як стало відомо РБК daily, наприкінці минулого тижня в ЦБ пройшла закрита зустріч його представників з топ-менеджерами провідних «пластикових» банків, присвячена цьому питанню. Не можна виключати, що якщо така система буде створена, то саме через неї підуть виплати зарплат бюджетникам, а це трильйони рублів. У міжнародних платіжних системах спокійно поставилися до питання про створення в Росії національної платіжної системи.
Сьогодні найбільшими локальними платіжними системами в Росії є «Золота корона» і «Ощадкарт». У даний момент в обігу перебуває понад 5 млн карт «Золота корона» (сама система має понад 220 банків-партнерів), а також 3,15 млн карт системи «Ощадкарт», що приймаються у всіх пунктах Ощадбанку, що є розрахунковим банком системи. Крім Ощадбанку в системі «Ощадкарт» сьогодні беруть участь Мак-банк і Міжрегіональний інвестиційний банк. Крім них, за інформацією РБК daily, найближчим часом у число учасників «Ошадкарт» може ввійти і ЗАТ «Транстелеком», що є провідним магістральним оператором зв'язку національного масштабу.
Наприкінці минулого тижня в Банку Росії пройшла закрита зустріч його топ-менеджерів з відповідальними за «пластиковий» бізнес банкірами з Альфа-банку, Банку Москви, ВТБ 24, Газпромбанку, Росбанку, банку «Російський стандарт», Ощадбанку та Сітібанку, на якій заступник голови ЦБ Тетяна Чугунова попросила кожного із присутніх банкірів висловити свою думку щодо цьому питання. Сама ж Чугунова за кілька днів до цієї зустрічі вже позначила позицію ЦБ: «У цей час 98% розрахунків за всіми картками (випущеними російськими банками. - РБК daily) здійснюється на території Росії. Наші кредитні організації мають масу витрат, розташовуючи депозит у закордонних банках для забезпечення розрахунків через міжнародні платіжні системи. Природно, що сам бізнес і фінансова сторона бізнесу вимагають того, щоб подібна система була створена».
«Ми завжди говорили про те, що Росії потрібна національна платіжна система, - відзначив директор з регіональних проектів ЗАТ «Ощадкарта» Віктор Лоік. - За досвідом інших країн також видно, що їх національні платіжні системи розвиваються успішно за підтримкою цент-ральних банків. При створенні нашої національної платіжної системи допомога Банку Росії також була б дуже важлива». «Росії потрібна національна платіжна система, - вважає заступник голови правління банку «Авангард» Валерій Торхов. - Справа в тому, що величезна кількість операцій на величезні суми відбувається при технологічній участі організацій або компаній, що перебувають за межами Росії. Якщо щось відбудеться з економічних або політичних причин, тобто ризик того, що операції з карт одного російського банку в обслуговуваній іншим російським банком торговельному пункті проходити не будуть. Франція не залежить від США, а ми - залежимо».
Не виключено, що після появи в Росії національної платіжної системи через неї будуть проводитися всі виплати зарплат бюджетникам. А це величезні гроші: в 2006 році російські бюджетники у вигляді заробітної плати одержали понад 6 трлн руб. (близько 240 млрд дол.), за проектом трирічного бюджету до 2009 року ця цифра збільшиться до 9 трлн руб. (порядку 380 млрд дол. за сьогоднішнім курсом). Але цього може і не відбутися. Тоді національна платіжна система зацікавить банкірів тільки у випадку, «якщо для її учасників вартість розрахунків буде нижче, ніж у міжнародних платіжних системах», відзначає старший віце-президент банку «Російський стандарт» Георгій Горщиків.
«Якщо клієнтам карти національної системи будуть цікаві, то, напевно, про її створення можна подумати. Хоча я сумніваюся, що це життєздатний проект, оскільки поки незрозуміло, що це може дати клієнтам», - відзначив віце-президент Сітібанку Михайло Бернер.
У міжнародних платіжних системах спокійно поставилися до питання про створення в Росії національної платіжної системи. «Ми завжди підтримували розширення можливості вибору для банків у частині платіжних систем, - сказав РБК daily віце-президент MasterCard Ілля Рябий. - Банки самі приймають рішення, карти яких платіжних систем емітувати», - відзначив віце-президент Visa CEMEA Андрій Вілегжанін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас