РосУкрЕнерго може привласнити перспективне газове родовище — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РосУкрЕнерго може привласнити перспективне газове родовище

Енергетика
140
Керівництво НАК Нафтогаз України ухвалило рішення щодо створення спільного підприємства з освоєння та експлуатації Одеського газоконденсатного родовища, розташованого в північно-західній частині Чорного моря в 50 км від острова Зміїний.
Нове СП буде створено на базі Чорноморнафтогазу, дочірньої компанії НАКу, що володіє ліцензією на це родовище, і СП УкрГаз-Енерго, власниками якого є Нафтогаз України та РосУкр-Кнерго (акціонери - російський Газпром, а також українські бізнесмени Дмитро Фірташ та Іван Фурсін). Згодом, за умовами угоди, ліцензія на освоєння одеського родовища повинна перейти від Чорноморнафтогазу до новоствореного СП.
Джерело в Нафтогаз України не виключає, що держкомпанія згодом не зможе розпоряджатися добутим енергоресурсом, (розвідані промислові запаси одеського родовища - близько 30 млрд куб. м) і направляти його на потреби українських споживачів за низькими цінами.
Про необхідність залучити інвестора для освоєння Одеського газоконденсатного родовища ще торік говорив глава Чорноморнафтогазу Анатолій Присяжнюк. За його словами, необхідний обсяг інвестицій - близько 1 млрд грн. При цьому Присяжнюк звернув увагу на важливість залучення саме українського інвестора. Уточнюючи, хто конкретно з українських компаній або фінансових інститутів може виступити в цій ролі, він заявив: "Я говорю про тих потенційних інвесторів, про тих заможних людей, які сьогодні проживають в Україні і мають запас ресурсів". За його словами, Чорноморнафтогаз не розглядав НАК Нафтогаз України як потенційний інвестор цього проекту.
З вуст Присяжнюка також пролунала інформація, що результати, отримані після завершення буріння першої експлуатаційної шпари на Одеському родовищі, дають підстави для збільшення прогнозного обсягу запасів газу, що витягають, до 40-50 млрд куб. м. "Це дуже перспективне родовище",- підсумував глава Чорноморнафтогазу.
Тепер очевидно, що все-таки НАК буде опосередкованим інвестором родовища, оскільки є співвласником УкрГаз-Енерго, а також материнською компанією Чорноморнафтогазу. Вплив приватного інвестора в СП (Дмитра Фірташа) буде обмежено 25%.
Аналітик Марина Полякова з консалтингової компанії НТЦ Псіхея сказала, що якщо ліцензія на освоєння Одеського родовища в результаті дійсно перейде до СП, то "швидше за все до нього не буде застосовуватися вимога про обов'язковий продаж газу Нафтогазу України для реалізації населенню, тому що це СП уже не буде 100%-ою держкомпанією". А виходить, "для УкрГаз-Енерго це буде цікаво". "Інакше для компанії нема рації вплутуватися в СП. У таких випадках звичайно ділять навіть недобутий газ, а гроші, отримані від його продажу", - вважає Полякова. УкрГаз-Енерго, отже, не одержить доступ до родовища, а тільки проінвестує видобуток і дістане прибуток.
За словами координатора групи експертів з виконання Меморандуму енергетичного співробітництва України з ЄС Олександра Тодійчука, створення СП Чорноморнафтогазом і УкрГаз-Енерго "буде продовженням монополізації ринку газу в Україні". "Потрібно залучати інвестиції в розвиток родовищ, але бажано, щоб ці інвестиції припускали диверсифікованість. Зараз умови тендерів такі, що вони найбільш зручні для росіян. При цьому західні компанії, які успішні в Казахстані або Азербайджані, в Україні зіштовхуються із проблемами", - сказав він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас