Видобуток газу у Венесуелі може бути націоналізованим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видобуток газу у Венесуелі може бути націоналізованим

Енергетика
74
Президент Венесуели Уго Чавес виступив з ініціативою зміни конституції з метою націоналізувати видобуток газу. У січні Чавес уже пропонував реформувати закон про розвідку та видобуток вуглеводнів приватними компаніями, жадаючи від них погодитися на контроль держави в газових проектах, що суперечило раніше виданим ліцензіям, за якими приватні компанії могли розраховувати на 65% у проектах видобутку.
Як передає "Reuters", міністр енергетики Венесуели Рафаель Рамірес пізніше заявив, що раніше укладені контракти змінені не будуть, але офіційні особи, що висловлювалися з цього питання, після нього відзначали необхідність передачі під контроль держави мінімум 51%.
Всі операції з нафтою підкоряються дії "Закону про вуглеводні", суть якого полягає в забезпеченні контролю держави в проектах із видобутку, у той час як "Закон про газоподібні вуглеводні" дозволяє приватним компаніям повністю контролювати газові проекти.
Венесуела, яка володіє запасами близько 150 трильйонів кубометрів природного газу, має низку контрактів з найбільшими енергетичними компаніями, включаючи "Chevron Corp." і "Statoil". Їм були надані ліцензії на розробку морських газових родовищ, з умовою, що частка державної нафтогазової компанії "PDVSA" у кінцевих комерційних операціях складе 35%.
На думку представників компаній, що побажали не називати своїх імен, Венесуела незабаром все-таки перейде до повного контролю держави у всіх газових проектах, навіть якщо це зажадає зміни існуючих контрактів. Наслідки можливих перетворень поки не ясні. План реформи повинен бути затверджений референдумом.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас