Експерти: Deutsche Bank має право висувати вимоги до нафтогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Deutsche Bank має право висувати вимоги до нафтогазу

Енергетика
172
Німецький банк Deutsche Bank вправі жадати від НАК Нафтогаз України дострокового погашення зобов'язань на суму близько 600 млн доларів після того, як держпакет ЗАТ Укртатнафта (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) був виведений із статутного фонду НАКу, вважають експерти.
Так, аналітик інвестиційної компанії Арт-Капітал Володимир Оваденко вважає, що "окремим членам уряду пора вже зрозуміти, що у світі існують певні правила, яких потрібно дотримуватимсь. У противному випадку можуть бути серйозні наслідки. Однак українські чиновники звикли нізащо не відповідати".
"Я вважаю обґрунтованими претензії банку, а уряду не погано було б ураховувати очевидні наслідки прийнятих рішень", - додав експерт.
У свою чергу, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін вважає, що "висновок такого великого і, що важливо, прибуткового активу з компанії безумовно знижує її здатність розплатитися за кредит. Тому, формально, стурбованість Deutsche Bank зрозуміла".
Як повідомлялося, газета Економічні вісті, з посиланням на лист Deutsche Bank до прем'єр-міністра Віктору Януковичу, Deutsche Bank може зажадати від НАК Нафтогаз України дострокового погашення зобов'язань на суму близько 600 млн доларів у випадку, якщо держпакет ЗАТ Укртатнафта буде виведений зі статутного фонду НАКу.
Пізніше з'явилося повідомлення про те, що держпакет акцій Укртатнафти був переданий з управління НАК Нафтогаз України Фонду державного майна України.
В 2005 році Deutsche Bank і Нафтогаз уклали фінансовий договір на суму 2 млрд євро. У рамках цієї угоди банк надав Нафтогазу близько 600 млн доларів. Іншим великим міжнародним кредитором компанії є швейцарський банк Credit Suisse, якому НАК Нафтогаз України повинен 550 млн доларів. Загальний кредитний портфель НАК Нафтогаз України становить понад 2 млрд доларів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас