Тодійчук не розуміє чому Україне зволікає з "Одеса-Бродами" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тодійчук не розуміє чому Україне зволікає з "Одеса-Бродами"

Енергетика
109
Нафти, яку видобувають у Казахстані, Азербайджані та Туркменістані повністю вистачає для того, щоб не тільки запустити нафтопровід «Одеса-Броди», але й вивести її на межу беззбитковості. Таку думку в інтерв'ю «Економічним вістям» висловив координатор експертів з виконання Меморандуму енергетичного співробітництва України з ЄС, екс-глава «Укртранснафти» Олександр Тодійчук.
На думку Тодійчука, заклики не запускати «Одеса-Броди», поки не буде завантажений нафтопровід Баку-Джейхан - неспроможні.
«Нині в Казахстані, Азербайджані та Туркменістані добувають 100 млн. т каспійської нафти на рік чомусь вистачає всім бажаючих, крім нас. Демонструючи толерантність, у черзі за нафтою можна стояти нескінченно. Приміром, після «Баку-Джейхан» ми можемо пару років почекати завантаження «Бургас-Александруполіс», потім - «Констанца-Омішаль».
Крім того, Олександр Тодійчук нагадав про те, що певні резерви експортної нафти може надати і власне Україна.
«Для беззбиткового запуску першої черги «Одеса-Броди» Україні досить 5-6 млн. т нафти, що може прийти в Одесу з термінала Каспійське трубопровідного консорціуму, із Супси, Туапсе, Батумі. У випадку розробки родовищ на українській частині Чорноморського шельфу обсяги завантаження «Одеса-Броди» поповняться ще на 2-3 млн. т на рік.
До 2010 р., коли буде запущена польська частина нафтопроводу, Україна може розраховувати на 10-11 млн. т нафти з Азербайджану, Туркменістану та Казахстану. Початок експлуатації «Одеса-Броди» у прямому напрямку дозволить більш конструктивно вест переговори з Росією про перекачування сибірської легкої нафти, що відвантажується через порт Туапсе»,- сказав Олександр Тодійчук.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас