"Нафтогаз України" вирішив поставляти газ теплокомуненерго тільки за умови 100% передоплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" вирішив поставляти газ теплокомуненерго тільки за умови 100% передоплати

Енергетика
106
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вирішила поставляти природний газ підприємствам комунальної теплоенергетики тільки за умови 100% передоплати запланованих обсягів витрати палива в кожному наступному місяці.
Про це Українським Новинам повідомила прес-служба компанії.
Ця система впроваджується, тому що компанія не бачить іншого шляху забезпечення повноцінного проведення опалювального сезону 2007-2008 років в умовах критично низького рівня розрахунків за газ місцевими підприємствами ТКЕ.
Компанія звертає увагу на те, що, незважаючи на численні попередження й жорсткі заходи з її боку, теплокомуненерго й місцева влада свідомо нехтують державними інтересами в сфері газопостачання й систематично зривають строки й обсяги оплати спожитого газу.
Такі дії місцевих керівників, на думку "Нафтогазу України", мають особливо цинічний вигляд, враховуючи, що обов'язок вчасно й у повному обсязі платити за спожитий газ закріплений в постанові Кабінету Міністрів №1729 від 27 грудня 2001 року.
Відповідальні за належне постачання тепла населенню відповідно до статті 13 закону "Про теплопостачання" - керівники органів місцевого самоврядування.
Компанія повідомляє, що саме через незаконні й несумлінні дії керівників ТКЕ й місцевої влади "Нафтогаз України" накопичує борги й втрачає кошти для закупівлі імпортованого природного газу для забезпечення населення гарячою водою й опаленням.
За підсумками опалювального сезону 2006-2007 споживачами перед компанією накопичено близько 3 млрд. гривень заборгованості, близько 1 млрд. гривень із якої не погашено дотепер.
Компанія зазначає, що має позитивний досвід постачання природного газу за передоплатою: в 2003 році така система газопостачання була впроваджена для промисловості, яка була на той час найгіршим платником.
Впроваджуючи систему газопостачання підприємств ТКЕ за 100% передоплатою "Нафтогаз України" керується загальноприйнятим європейським досвідом.
"У жодній країні Центральної й Західної Європи природний газ не поставляється в борг. У разі відсутності передоплати за паливо в країнах Європейського Союзу газопостачання миттєво припиняється. Природний газ у цих країнах розцінюється як товар, за який не можна не платити", - зазначає прес-служба.
Компанія вважає, що впровадження передоплати для підприємств теплоенергетики також буде сприяти високій дисципліні розрахунків і надасть можливість ефективно використати державний енергетичний ресурс.
Як повідомляло агентство, з початку 2007 підприємства теплокомуненерго мають заборгованість перед дочірнім підприємством "Нафтогазу України" "Газом України" у розмірі 884 млн. гривень, рівень розрахунків - 77%.
Раніше "Газ України" заявляв про загрозу зриву опалювального сезону через низькі розрахунки за спожитий газ підприємств комунальної теплоенергетики.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас