Газпром і E.On можуть обмінятися енергетичними активами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром і E.On можуть обмінятися енергетичними активами

Енергетика
111
Німецький енергетичний концерн E.On може допомогти Газпрому вийти на європейський ринок електроенергії, зокрема - одержати частку в електростанціях у Великобританії і в угорських енергоактивах, повідомляє FINANCE.UA Інформаційна компанія "Файненшл Брідж".
Замість E.On хоче одержати четверту частину акцій компанії Північнафтогазпрому, що володіє ліцензією на Південно-Російське родовище, що у майбутньому повинне стати основною сировинною базою для газопроводу Nord Stream (спільний проект Газпрому і німецьких концернів E.On та BASF).
Переговори російського газового монополіста з E.On про обмін енергетичними активами почалися ще більше роки тому. У липні 2006 м Газпром підписав з E.On рамкова угода на передачу 25% мінус 1 акція Північнафтогазпрому, власника ліцензії на Південно-Російське родовище. E.On за це повинен був віддати частки в трьох угорських активах - по 50% мінус 1 акція E.On Foldgaz Trade і E.On Foldaz Storage, а також 25% мінус 1 акція в регіональній енергокомпанії E.On Hungaria. Різницю передбачалося оплатити грішми.
Угоду планувалося закрити цим літом, однак переговори затяглися. Недавно E.On запропонував Газпрому список нових активів у Європі, які можуть бути як додатковою оплатою частки в Південно-Російському родовищі, так і альтернативою угорським енергетичним активам, оскільки в Газпрому з'явилися сумніви в цінності і важливості цих енергетичних активів через труднощі в держрегулюванні угорського ринку.
У цьому списку з'явилися і електростанції E.On у Великобританії, однак поки невідомо які саме. У даний момент E.On UK продає 10% електроенергії у Великобританії, володіючи п'ятьма газовими станціями сумарною потужністю 3252 МВТ. В 2006 м DeGolyer&MacNaughton оцінив запаси Північнафтогазпрому приблизно в $5 млрд.
Таким чином, Газпром замість може розраховувати на одержання енергоактівов у межах $1.3-1.4 млрд, і , швидше за все, сконцентрується саме на одержанні часток в англійських електростанціях.
Ця новина служить черговим підтвердженням того факту, що Газпром вважає енергетику профільним бізнесом і продовжує втілювати в життя свою політику експансії на європейські енергетичні ринки, що в майбутньому дозволить газовому концерну не тільки диверсифікувати бізнес, але й збільшити свою маржу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас