Газпром: Білорусія повність погасила борг за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: Білорусія повність погасила борг за газ

Енергетика
128
"Газпром" підтвердив, що Білорусія в даний момент повністю розрахувалася з боргом за поставлений у 2007 р. газ, говориться в заяві газового холдингу. Як відзначили в управлінні інформації "Газпрому", "Бєлтрансгаз" сьогодні здійснив останній платіж у рахунок оплати боргу за поставки газу в першому півріччі ц.р.
Загальна заборгованість Білорусії перед "Газпромом" становила 456,16 млн дол., перший транш у розмірі 190 млн дол. "Бєлтрансгаз" переказав вранці 3 серпня 2007 р. - у день, коли минав термін ультиматуму російського холдингу про скорочення поставок у Білорусію у випадку неплатежів. Наступну "годину ікс" "Газпром" призначив на 10:00 мск 10 серпня, повідомивши, що розраховує на повне погашення боргу до вечора 9 серпня. Таким чином, Білорусія здійснила оплату за борг декількома траншами раніше відведеного терміну.
"Газовий" борг Білорусії утворився із січня 2007 р., коли Росія більш ніж у 2 рази підвищила ціну на газ - з 46,68 дол. за 1 тис. куб. м до 100 дол. за 1 тис. куб. м. На той момент Білорусія була не здатна платити цю ціну повністю, тому сторони домовилися, що країна протягом шести місяців буде платити 55% вартості, але в липні ц.р. Білорусія повинна вийти на 100-процентну оплату і погасити залишок до 23 липня. Однак Мінськ не розрахувався із заборгованістю і, як повідомив "Газпром", не надав гарантії оплати. 1 серпня ц.р. "Газпром" попередив Білорусію про скорочення з 10:00 мск 3 серпня обсягів поставок газу на 45% у зв'язку з нерозв'язаністю питань із "газовим" боргом Мінська.
Стурбованість ситуацією висловив і Євросоюз. У відповідь 2 серпня 2007 р. президент Білорусії Олександр Лукашенко пообіцяв, що країна розрахується з "Газпромом" за поставлений російський газ найближчим часом. Він дав доручення уряду взяти необхідну суму з резервного фонду для оплати боргу, відзначивши, що в країни буде "оголений" резервний фонд, але вирішити ці питання допоможе залучення кредитів у закордонних банків.
У цей же день представники "Бєлтрансгазу" вилетіли в Москву для проведення переговорів з "Газпромом" щодо врегулювання питань оплати поставленого цього року газу. Переговори тривали всю ніч, вранці 3 серпня сторони оголосили про досягнення компромісу. Як відзначали експерти, ні для "Газпрому", ні для Білорусії сума боргу не була критичної, думаючи, що за цією суперечкою стоять інтереси сторін у питаннях приватизації білоруських підприємств.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас