Лукашенко: Росія отримає 460 млн дол. за газ найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко: Росія отримає 460 млн дол. за газ найближчим часом

Енергетика
153
Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що Росія одержить 460 млн дол. у рахунок оплати боргу за газ протягом найближчих днів.
"Сьогодні я віддав команду взяти з резервів ці гроші і заплатити 460 млн доларів", - заявив Лукашенко журналістам у четвер у Мінську.
"Звичайно, ми оголюємо резерви, але наші добрі друзі, зокрема Уго Чавес, заявили про готовність дати кредит на вигідні для нас умовах", - відзначив глава держави.
"І західні банки нам теж готові надати ресурси", - додав він.
"Сьогодні ми заплатимо з резервів, а протягом місяця за рахунок кредитів це заповнимо. Нехай забирають і живуть спокійно", - сказав Лукашенко.
Він сказав, що російська сторона запропонувала Білорусії міждержавний кредит під 8,5% річних, що, за словами президента, "неприйнятно" для Білорусії.
"Останній візит прем'єр-міністра Білорусії в Росію - це було приниження. Я сказав, щоб туди більше не їздили", - заявив глава держави. "Мені теж натякали, що треба поїхати в Кремль і встати на коліно. Я не поїду і на коліно не встану", - сказав президент.
За його словами, попередня домовленість про виділення Білорусії стабілізаційного кредиту у зв'язку з подорожчанням енергоносіїв на $1,2-2 млрд була досягнута між ним і президентом Росії Володимиром Путіним на початку цього року. "Дослівно Путін сказав: "Ми не хочемо створювати проблеми братній країні і надамо підтримку - кредит на 1,5-2 млрд доларів на 15 років з погашенням через 5 років", - розповів білоруський президент.
"Я подумав, що цих коштів вистачать, щоб знівелювати удар по нашій економіці, - сказав глава держави і додав: - Ми контракт підписали, але я сказав Путіну, що в 2007 році більше половини не заплатимо - якщо повністю оплачувати, то "опустимо" економіку".
Лукашенко ще раз підкреслив, що "Росія протягом найближчих днів одержить 460 млн доларів". "Але ми теж попросимо Росію за все заплатити. Ми знайдемо ці 2-3 млрд доларів (додаткові витрати за енергоресурси в 2007 році), ми не ті люди, які повинні принижуватися", - сказав глава держави.
За словами Лукашенко, він дав доручення прем'єр-міністрові Білорусії Сидорському "знайти прем'єра Росії Фрадкова і довідатися точно, чи дадуть вони нам кредит". "Наш прем'єр мені говорить: ні, там якісь застереження. Тоді я говорю: "Поклади трубку, поклади трубку", - розповів Лукашенко.
"Це не середина 90-х. Виживемо. Думаю, незабаром і ми їм придамося", - уклав президент Білорусії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас