Мінпаливенерго: Ціна імпортного газу не зміниться до кінця 2009 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго: Ціна імпортного газу не зміниться до кінця 2009 року

Енергетика
205
Ціна імпортного газу для України істотно не зміниться до кінця 2009 р. Про це заявив прес-секретар Міністерства палива та енергетики України Костянтин Бородін в ефірі одного з українських каналів. За його словами, три чверті іноземного газу Україна одержує з Туркменії через "Газпром", і договір між сторонами підписаний до кінця 2009 р. Отже, вартість основної частини імпортного газу залишиться незмінною до кінця 2009 р., тоді як ціна іншого імпортного газу істотно не зміниться, запавнив Бородін.
Коментуючи заяву "Газпрому" щодо того, що поки передчасно говорити про рівень підвищення ціни газу для України, Бородін відзначив, що "Газпром" ще не провів остаточні переговори з Узбекистаном і Казахстаном. У той же час він завірив, що істотних коливань ціни газу для України не буде, принаймні, до кінця 2009 р.
Нагадаємо, що сьогодні офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив в ефірі радіостанції "Ехо Москви", що ВАТ "Газпром" вважає передчасними заяви чиновників України із прогнозами можливих рівнів підвищення ціни на газ в 2008 р. до початку конкретних переговорів. Він також підтвердив, що переговори з цього питання заплановані на осінь 2007 р., але не назвав точних дат початку обговорень. Купріянов нагадав, що в ході переговорів буде узгоджуватися тільки ціна на поставлений газ, що, обсяги поставок і умови транзиту зафіксовані на довгостроковій основі.
Як повідомлялося, напередодні міністр палива та енергетики України Юрій Бойко і його заступник заявили, що очікують в 2008 р. збільшення ціни на імпортований у країну газ на 10%. За словами Бойко, ціна на газ на 2008 р. остаточно не погоджена. При цьому він указав, що переговори з російськими партнерами почнуться восени поточного року.
Також Бойко відзначив, що нова ціна газу не вплине критично на український газовий ринок, оскільки половина газу (близько 32 млрд куб м), необхідного Україні на наступний рік, до 15 вересня буде заколисана в ПХГ за діючою ціною. "У перспективі ми плануємо скоротити річне споживання газу до 60 млрд кубометрів, причому половина із цього обсягу буде добуватися в Україні", - відзначив Бойко.
Крім того, найближчим часом міністерство має намір захистити концепцію з видобутку вуглеводневої сировини на Чорноморському шельфі, що передбачає збільшення власного газовидобутку (за рахунок морських ділянок) до 30 млрд куб. м газу на рік при обсязі споживання 60 млрд куб. м газу на рік. Із цією метою уряд очікує якнайшвидшого підписання угода з американською компанією Vanco International Ltd.
У цей час в Україні добувається 20 млрд куб. м газу, у той час як річне споживання становить 70 млрд куб. м.
Тим часом, зараз ціна на російський газ для України становить 130 дол. за 1 тис. куб. м. Експерти припускають, що протягом 2008 р. газ зросте в ціні з 130 дол. до 230 дол. за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас