Кабмін встановить контроль над державними банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін встановить контроль над державними банками

Казна та Політика
288
Урядовий комітет з питань економполітики схвалив внесення змін до закону Про банки та банківську діяльність, згідно яким частина повноважень правління та спостережних рад (СР) держбанків передається уряду.
У такий спосіб Кабмін розраховує повернути контроль над державними кредитними установами, втрачений після того, як президент позбавив повноважень представників Кабміну в СР, у результаті чого засідання рад регулярно зриваються.
Як повідомив джерело в апарату уряду, "проект передбачає приведення закону Про банки у відповідність із законом про Кабмін шляхом передачі низки повноважень правління і СР уряду".
Нагадаємо, 22 грудня 2006 року Верховна рада (ВР) подолала вето президента на внесення зміни до ст. 7 закону "Про банки та банківську діяльність", згідно яким з п'яти членів СР Ощадбанку та Укрексімбанку визначають Верховна рада (ВР), глава держави та Кабінет міністрів. До минулого року по сім членів у СР держбанків призначалися ВР і президентом. Кабмін двічі призначав п'ять представників у держбанки, а Віктор Ющенко своїми указами скасовував ці призначення і заперечував легітимність постанов уряду та відповідних законодавчих змін у Конституційному суді.
Таким чином, після 19 березня зборів СР держбанків не проводилися через відсутність кворуму, що тепер становлять всі десять призначених ВР і президентом членів ради.
Юристи вважають, що у випадку чергових зривів зборів СР, Кабмін навіть без затвердження парламентом схваленого вчора законопроекту підсилить контроль над держбанками без СР. "Зважаючи на те, що Верховна рада не збирається, внесення цих змін у закон відкладається на невизначений термін,- відзначив директор юридичної фірми Охримчук. Однак хоча Кабмін не може повністю замінити собою спостережної ради держбанків, у нього є всі можливості внести зміни у статут держбанку і перерозподілити повноваження між СР і правлінням на користь останнього, а також збільшити власні повноваження в управлінні держбанком".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас