Україна підпише угоду з ЄІБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна підпише угоду з ЄІБ

Казна та Політика
104
Сьогодні в Кабінеті міністрів України відбудеться підписання Угоди між Україною і Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) про Український проект європейських доріг України. Цією угодою банк надасть "Укравтодору" кредит на суму 200 млн євро на ремонт автодороги Київ-Чоп.
Угоду підпишуть перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров і віце-президент Європейського інвестиційного банку Матіас Коллатс-Анен.
Нагадаємо, що 14 квітня ц.р. Верховна Рада ратифікувала закон "Про ратифікацію кредитної угоди (третій проект "Ремонт автодороги Київ-Чоп") між Україною і Європейським банком реконструкції й розвитку".
Угоди з ЄБРР передбачає 15-літній термін повернення кредиту з пільговим початковим періодом в 3,5 роки. Передбачено, що кредит буде виділятися трьома траншами - 40 млн євро, 110 та 110, за плаваючою (стандартною) процентній ставці.
За попередніми оцінками, загальна вартість проекту ремонту автодороги Київ-Чоп складе 677,5 млн євро, з яких кредит в 400 млн євро - під державні гарантії, у тому числі кредит ЄБРР в 200 млн євро, а також кредит ЄІБ -200 млн євро.
За результатами переговорів відносно розподілу коштів кредитів була досягнута домовленість про те, що за рахунок позик ЄБРР та Європейського інвестиційного банку буде фінансуватися ремонт ділянки дороги від Брід до Рівного, а також від Рівного до Житомира. Також буде здійснюватися нагляд за будівельними роботами на цих ділянках.
Крім того, пропонується за рахунок коштів "Укравтодору" фінансувати виконання ремонту ділянки від Житомира до Києва: закупівлю обладнання, утримання та експлуатація дороги, підготовку кошторисної та тендерної документації, а також сплачувати податок на додану вартість та інші податки, пов'язані із проектом.
Джерелом повернення кредитів повинні стати кошти, отримані "Укравтодором" з державного бюджету для фінансування дорожнього господарства.
Початком робіт із проекту визначений 2007 р., термін реалізації - 2,5 роки.
Ця угода - третє і завершальне в черзі інвестиційних проектів за участю ЄБРР з капремонту автотраси М-06 як ділянки III Пан”європейського транспортного коридору, що з'єднає центральну частину України із країнами-членами ЄС. В 2000 р. ЄБРР надав перший кредит на будівництво дороги від Чопа до Стрія (214 км) у розмірі 75 млн євро. Другий кредит на будівництво дороги від Стрія до Брід (181 км) у розмірі 100 млн євро був наданий у лютому 2005 р. Загальна довжина дороги Київ-Чоп становить 824 км.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас