Валюти хоч відбавляй — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюти хоч відбавляй

Валюта
1594
Не повіривши урядовцям, які обіцяли не ревальвувати гривню цим літом, валютники почали знижувати курс долара. Минулого тижня на безготівковому ринку він опустився до 4,99 грн/дол., а на готівковому - до 4,95 грн/дол. Банкіри сьогодні фіксують значні надходження ВКВ у країну й синхронне зменшення попиту на неї, а тому допускають і більш істотні курсові коливання ще до кінця серпня.
Зниження, що відбулося на минулому тижні, безготівкового курсу до 4,99 грн/дол. фінансисти пояснюють не що тільки гуляли по ринку чутками про ревальвацію. І навіть не тією старанністю, з якою Нацбанк в останні тижні їх спростовував - звичайно до надмірно активних умовлянь регулятора ставляться з підозрою. Вирішальним фактором, на думку банкірів, стало значне збільшення потоку ВКВ в Україну.
"За моїми оцінками, обсяги пропозиції безготівкового долара в міжбанку з початку липня виросли на 30–35%", - повідомив Діловій столиці начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв.
"У цей же час упав попит на валюту. Це викликано традиційним літнім зниженням ділової активності", - доповнив його начальник казначейського департаменту АКІБ "Укрсиббанк" Олександр Молдавський.
Якщо наприкінці червня ріст валютного потоку в країну в першу чергу пояснювали заводом грошей під передвиборну кампанію, те сьогодні до цього додалося ще трохи не менш важливих факторів. Один з них - активізація фінустанов і вітчизняних підприємств на ринку зовнішніх запозичень, а також інвестування у фінансовий сектор. В обох випадках мова переважно йшла про доларові уливання.
"Банки залучили більше 4 млрд дол., з яких майже 500 млн дол. надійшло за останні три тижні від розміщень єврооблігацій і синдикованих позик. Продаж різного розміру пакетів акцій в 10 фінустановах з початку поточного року приніс ще близько 3 млрд дол. Банківська система переповнена американською валютою", - розповів аналітик інвесткомпанії "Альфа-Капітал" Сергій Кульпинський.
Не менш важливий фактор - гостре бажання уряду збільшити держборг напередодні парламентських виборів. Облігації внутрішньої держпозики, які останнім часом розміщав Мінфін, переважно здобували не вітчизняні фінустанови, яких явно не влаштовувала їхня мізерна прибутковість (на останніх аукціонах вона склала 6,6-7% річних), а іноземні інвестори.
"Для покупки ОЗДП вони заводять в Україну валюту, що і продають на міжбанку. З 25 червня по 16 липня вже відбулося чотири аукціони, на яких держоблігацій продали більш ніж на 350 млн дол. Такі суми для українського доларового міжбанку те саме що цунамі. Думаю, найближчим часом динаміка курсу багато в чому буде залежати від активності Мінфіну на первинному ринку ОЗДП", - відзначив начальник казначейства АКБ "Укрсоцбанк" Фелікс Інденбаум.
Перерахованих причин, на думку фахівців, цілком достатньо для ще більшого приросту валютних надходжень на вітчизняний ринок і, як слідство, - розширення курсового коридору на міжбанківському ринку.
"Ріст пропозиції долара на міжбанку в другій половині липня й протягом серпня може додатково скласти ще порядку 10-15%. Коливання залежно від ситуації будуть проходити в коридорі 4,95-5,02 грн/дол.", - спрогнозував подальший розвиток ситуації Олексій Козирєв. Нагадаємо, що протягом 2007 р. курс долара не опускався нижче оцінки 5 грн/дол, а напередодні відпускного періоду стабільно перебуває на рівні 5,01-5,03 грн/дол. Втім, навіть за умови тимчасового зниження безготівкових котирувань до 4,95 грн/дол. за липень-серпень фінансисти впевнені, що Нацбанк не ризикне ревальвувати офіційний курс гривні до парламентських виборів, незважаючи на те що правління НБУ має повне право це зробити: відповідно до основ грошово-кредитної політики на поточний рік курс гривні може коливатися в рамках 4,95-5,25 грн/дол.
Перевірка витримки
У міру зміцнення безготівкового курсу банкіри на минулому тижні намагалися знижувати вартість і наявний долар. Активніше всього спекулянти змогли виявити себе в столичному регіоні й на заході країни, де курс покупки американської валюти в населення опускався до 4,95 грн/дол. Не вдалося їм розгорнутися лише на півострові Крим - там вартість долара змінилася лише на 1-2 копійки (до 5-5,02 грн/дол.).
З одного боку, маніпуляції наявним курсом пояснювали ревальвацією готівкової гривні, з іншого боку - бажанням фінансистів прощупати ґрунт і запастися американською готівкою по більше низькому курсі. Експерти припускають, що валютники будуть провокувати населення ще кілька тижнів, особливо, якщо воно продовжить продавати долар за заниженими цінами.
Трохи інші прогнози фінансисти роблять сьогодні у відношенні готівкового євро. Протягом останніх півтора тижнів у столичному регіоні й деяких обласних центрах спостерігалася гостра недостача грошової одиниці Євросоюзу. Банкіри пояснили цю ситуацію подорожчанням євровалюти на минулому тижні: нагадаємо, що тиждень назад вона початку активно дорожчати в Європі, досягши там оцінки в 1,3798 дол./євро, а в наших обмінниках 6,97-7 грн/євро (експерти прогнозують подорожчання євро на міжнародному ринку до 1,4 дол./євро).
"готівковий євро зник з обмінників через підвищений попит на нього з боку населення. Почувши про різке подорожчання євро проти долара на світових ринках, усі ринулися змітати євро, незважаючи на високий курс. Ми не рекомендуємо купувати його зараз, особливо в спекулятивних цілях, оскільки курс уже виріс і запас росту на найближчий період у євро майже вичерпаний, а втрати від курсової різниці в обмінних пунктах можуть ударити по сімейному бюджеті непрофесіоналів, що намагаються зіграти на різниці в котируваннях", - прояснив ситуацію Фелікс Інденбаум. Фахівці обіцяють оперативно поповнити обмінники готівковим євро в короткий термін.
"Думаю, проблему вдасться вирішити максимум за 10-15 днів", - резюмував Олексій Козирєв
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас