Янукович не знає, де взяти гроші на відновлення соцвиплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович не знає, де взяти гроші на відновлення соцвиплат

Казна та Політика
198
Прем'єр-міністр Віктор Янукович вважає передвиборною технологією прийняття Конституційним Судом рішення щодо скасування фінансування ряду соціальних пільг. Про це він сказав у середу, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, передає кореспондент «proUA».
Янукович сказав, що це питання дуже експлуатується політиками-популістами і додав, що його уряд «ніколи популізмом займатися не буде».
«Ми будемо послідовно виконувати ту програму, що ми прийняли, що є реальною і спрямована на справедливий розподіл коштів, що існують у державі», - підкреслив прем'єр.
Янукович нагадав, що, починаючи з 2002 року, було скасовано чимало соціальних пільг. Що стосується законів щодо впровадження пільг, то Янукович вважає, що внесено вони були популістами і при цьому абсолютно фінансово не підкріплювалися.
Янукович аважає, що це неповага до громадян. «Обіцяти те, що неможливо виконати - означає не поважати людей», - відзначив прем'єр і додав, що це, у першу чергу, стосується простих людей.
Прем'єр підкреслив, що зараз для того, щоб виконати рішення Конституційного Суду про відновлення фінансування цих соціальних пільг потрібно знайти 67 млрд грн. «За рахунок чого? Тільки ніхто цього не сказав», - підкреслив Янукович.
Прем'єр назвав це відомим механізмом, коли рішенням Конституційного Суду домагаються політичної мети. Він сказав, що Конституційний Суд прийняв те рішення, яке повинен був прийняти, оскільки прийнятий закон треба виконувати. Але він вважає, що «це, як говорять, знову таки технологія, яка передбачає, що якщо у вересні відбудуться вибори, то можна буде уряд Януковича брати і отож говорити: дивіться, що ви не робите».
Янукович сказав, що уряд буде виконувати тільки рішення, прийняті урядом, і всі виплати, передбачені урядом, будуть фінансуватися на 100%. Він також сказав, що в іншому випадку, якщо були порушення в цих виплатах, то відповідальні за це обов'язково будуть звільнені.
Прем'єр також звернувся до представників фінансового та соціального блоків уряду для того, щоб всі поточні соціальні виплати були забезпечені.
Він повідомив, що уряд підготував заяву, що буде прийнято сьогодні на засіданні щодо ситуації, що склалаcя з питанням про рішення Конституційного Суду.
Янукович додав, що уряд запланував до кінця року ще одне підвищення соціальних виплат і додав, що якщо буде можливість, то це підвищення проведуть раніше.
Нагадаємо, Секретаріат Президента України вважає , що одним із джерел фінансування відновлених рішенням Конституційного Суду України соціальних пільг для населення може стати скорочення витрат на виплати народним депутатам.
11 липня голова КСУ Андрій Стрижак повідомив, що КСУ визнав неконституційними низку статей державного бюджету України на 2007 р., що стосуються соціальних гарантій. Відповідне рішення було прийнято 9 липня 2007 р.
Положення ст. 29, 36, абзацу 3 ч. 2 ст. 56, ч. 1 ст. 66, пунктів 7,9,12, 13, 14, 23, 29, 30, 39, 41, 43, 44, 45, 46 ст. 71, ст. 98, 103, 111 Закону "Про Державний бюджет України на 2007 р.". визнані неконституційними, і втрачають чинність від дня прийняття КСУ цього рішення. Відповідно до рішення суду, зазначеними положеннями закону зупинена дія положень інших законів України щодо надання пільг, компенсацій і гарантій окремим категоріям громадян, і встановлені нові умови і підстави їх надання. Під час оприлюднення рішення голова КСУ окремо відзначив, що при формуванні держбюджету повинні бути дотримані принципи соціально правової держави. Права і волі є невідчужуваними, і при прийнятті законів вони не можуть бути звужені, обмежуватися вони можуть тільки на умовах, зазначених ст. 64 Конституції (введення надзвичайного стану).
У той же час припинене конституційне виробництво в справі щодо відповідності Конституції ч. 2 ст. 62, ст. 101 закону про державний бюджет на 2007 р. на підставі п.2 ст. 45 Закону України "Про Конституційний суд України" (невідповідність конституційного подання вимогам Конституції, закону про КСУ).
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас