АМКУ: "УкрГаз-Енерго" провомірно підняло ціни на газ у травні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ: "УкрГаз-Енерго" провомірно підняло ціни на газ у травні

Енергетика
176
ЗАТ "УкрГаз-Енерго" правомірно підвищило ціну на реалізований металургійним підприємствам та іншим споживачам природний газ із 1 травня 2007 року, включивши в неї власні витрати на зберігання газу в підземних сховищах, упевнені в Антимонопольному комітеті України (АМКУ).
"Ми (АМКУ) найуважнішим чином вивчили ситуаціюі і установили, що "УкрГаз-Енерго" має право виставляти рахунок за зберігання", - сказав глава відомства Олексій Костусєв журналістам у Києві у вівторок.
Він повідомив, що АМКУ в цей час завершує розслідування відносно підвищення компанією "УкрГаз-Енерго" цін на поставлений газ, порушне за підсумками розгляду заяв підприємств корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД, Донецьк).
"Питання полягає в тому, чи були дотримані процедури, чи попереджала заздалегідь компанія про підвищення цін і багато чого іншого. Незабаром ми приймемо рішення", - сказав Костусєв, додавши, що розслідування буде завершено протягом найближчого місяця.
Як повідомлялося, Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України з 1 червня 2006 року підвищила тариф компанії "Укртрансгаз" на зберігання газу в підземних сховищах в 3,3 рази (на 27,6 грн) - до 39,6 грн за 1 тис. куб. м.
"УкрГаз-Енерго" з 1 травня 2007 року підвищило кінцеву ціну газу, що поставляє промисловим підприємствам, на 24 грн, включивши в неї витрати на зберігання газу в підземних сховищах. Трейдер цього року має намір захитати в підземні сховища газу України близько 11 млрд куб. м природного газу і довести власні запаси в сховищах до 15 млрд куб. м для забезпечення безперебійного постачання паливом споживачів протягом опалювального сезону 2007-2008 років.
Більшість контрагентів "УкрГаз-Енерго" погодилося з висунутими трейдером аргументами, і уклали додаткові угоди до договорів на поставку газу, що припускають підвищення його ціни.
Тим часом, корпорація "ІСД" і керовані нею підприємства, а також Маріупольський металургійний комбінат (ММК) ім.Ілліча відмовилися здобувати газ за зрослою ціною і звернулися в АМКУ із проханням визначити правомірність дій "УкрГаз-Енерго", що займає домінуюче положення на ринку поставок природного газу промпідприємствам.
Пізніше ІСД і ММК ім.Ілліча підписали додаткові угоди до договорів на поставку газу, що припускають підвищення його ціни.
"УкрГаз-Енерго" створено в лютому 2006 року Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і компанією RosUkrEnergo AG (Швейцарія), яким належить по 50% акцій спілки.
"УкрГаз-Енерго" із квітня минулого року є єдиним імпортером газу в Україну. Газовий трейдер частина отриманого від RosUkrEnergo газу поставляє кінцевим українським споживачам, а частина - реалізує "Нафтогазу України" для подальшої поставки теплопостачальним підприємствам і бюджетним установам.
"УкрГаз-Енерго" у 2006 році імпортувало в Україну понад 33,6 млрд куб м природного газу і планує у 2007-м збільшити імпорт, як мінімум, до 55 млрд куб м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас