Мінфін: Всі видатки бюджету здійснюються в рамках виконання закону й абсолютно відкриті для контролю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: Всі видатки бюджету здійснюються в рамках виконання закону й абсолютно відкриті для контролю

Казна та Політика
199
Останнім часом у ЗМІ з'являються коментарі політиків щодо надмірних залишків коштів на Єдиному казначейському рахунку - нібито значні кошти на ЄКР протизаконні. Висловлюються також побоювання щодо зловживання ними в період передвиборної кампанії.
Однак, такі оцінки діяльності Уряду в сфері регулювання обігу державних коштів свідчать про некомпетентність або несумлінність авторів критичних зауважень про функціонування всієї системи державних фінансів. Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба Міністерства фінансів.
"Всі кошти, які знаходяться на казначейському рахунку, мають цільове призначення, обумовленевитратними статтями бюджету. Ці кошти вже призначені, і ні копійки позабюджетних призначень нікуди піти не може", - говориться в повідомленні.
При цьому, чинним законодавством не визначений граничний розмір залишку коштів на ЄКР, а виходить, незалежно від того, який обсяг коштів знаходиться на Єдиному казначейському рахунку, він є законним і не піднімає ні Бюджетний кодекс, ні будь-яке інше законодавство.
Податки й інші надходження в державний і місцевий бюджети акумулюються на рахунках ЄКР нерівномірно протягом місяця й протягом року. Разом з тим, фінансування захищених статей видатків - це оплата праці, стипендії, трансферти Пенсійному фонду на виплату пенсій, дотації, субвенції соціального характеру інші соціальні виплати населенню - здійснюються в перший робочий день місяця, незалежно від своєчасності наповнення ресурсної частини. Обсяг таких видатків складає близько 80% видатків загального фонду державного бюджету. У випадку, якщо на початок місяця планових надходжень не вистачає для здійснення соціальних виплат, для виконання видаткової частини бюджету залучаються вільні залишки коштів ЄКР.
За рахунок вільних залишків коштів на Єдиному казначейському рахунку Державним казначейством України в обов'язковому порядку покриваються тимчасові касові розриви Пенсійного фонду України, пов'язані з виплатою пенсій (у межах його фактичного дефіциту коштів на цю мету), а також обсяги тимчасових касових розривів місцевих бюджетів, які пов'язані з забезпеченням видатків на оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату, придбання продуктів харчування та медикаментів, оплату комунальних послуг і енергоносіїв.
"Cезонность у наповненні ресурсної частини бюджету викликана об'єктивними факторами функціонування економіки й податкової системи, - говориться в повідомленні Мінфіну. - Тому залучення коштів ЄКР дозволяє забезпечувати фінансування видатків держбюджету в повному обсязі, незалежно від своєчасності надходження відповідного ресурсу".
Щодо можливості використання бюджетних коштів не по призначенню в передвиборний період, ще раз нагадуємо особливо затятим опонентам Уряду: всі видатки бюджету здійснюються в рамках виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", відповідно до бюджетного розпису, вони рівномірно розподілені протягом року й абсолютно відкриті для контролю як з боку контролюючих органів, так і з боку громадськості.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас