Азаров: У сфері держзакупівель порушуються суспільні та державні інтереси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: У сфері держзакупівель порушуються суспільні та державні інтереси

Казна та Політика
133
Перший віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів України Микола Азаров вважає, що прийнятий 2005 року Закон про державні закупівлі став "тромбом" для здійснення життєво важливих для суспільства робіт і процедур.
"З перших кроків роботи чинного Уряду мене, як Міністра фінансів, не могло не турбувати, що тендерна процедура штучно ускладнена, наповнена корупційними ризиками, невиправдано витратна для підприємств і державних організацій. Вона гальмує здійснення життєво важливих функцій державних і комунальних органів", - сказав Микола Азаров.
Нагадаємо, що Прем’єр-міністр України Віктор Янукович назвав ситуацію з державними закупівлями катастрофічною.
"Я чітко побачив, що на одному боці – інтереси хворих, для яких тендерна процедура заважає вчасно придбати ліки, інтереси вчителів і школярів, для яких треба відремонтувати школи, інтереси мешканців міст, для яких необхідно вчасно відремонтувати опалювальні, водопостачальні мережі. А на іншому боці – позиція громадського органу, який не відповідає за виконання бюджету - Тендерної палати, на діяльність якої надходить сила-силенна скарг. В 2007 році взагалі стало зрозуміло, що виконання принципових статей бюджетних витрат під загрозою, хоча фінансуються вони стовідсотково. Розпорядники бюджетних коштів просто не в змозі використати ці асигнування на потреби людей. Отже, Уряд вжив заходів для розблокування ситуації, і 19 червня поточного року – з величезними складностями і перешкодами - було прийнято зміни до Закону "Про державні закупівлі", - сказав Перший віце-прем’єр-міністр.
Азаров також зазначив, що розмовляв з Президентом України про нагальну необхідність змін до законодавства щодо державних закупівель і знайшов розуміння. Проте, як відомо, Президент України останнім часом не підписує прийняті Верховною Радою України закони і не повертає їх у парламент зі своїми пропозиціями.
Відповідно до статті 94 Конституції України "У разі, якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та оприлюднений".
Коли минув визначений Конституцією п’ятнадцятиденний термін, зміни до Закону "Про державні закупівлі" було направлено до офіційних видань для оприлюднення.
Тут почалися речі, які на переконання Миколи Азарова, не мають нічого спільного з європейськими правовими, демократичними нормами.
З’явилось нагальне рішення Господарського суду за позовом Тендерної палати щодо заборони друкувати закон. Друкування офіційних видань зупиняли з участю силових підрозділів. "Урядовий кур’єр" вдалося видрукувати тиражем лише 5 тисяч примірників – тобто, чотири п’ятих передплатників цього видання свою газету не отримали.
"На мій погляд, попри всі перешкоди, закон опублікований та набрав чинності, - заявив Микола Азаров. – Думаю, що така ж думка кожного, хто суспільні і державні інтереси ставить вище за будь-які, будь-чиї особисті чи політичні амбіції".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас