Ситуація навколо конфлікту Укртатнафти поки що не змінилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація навколо конфлікту Укртатнафти поки що не змінилася

Фондовий ринок
173
Ситуація в конфлікті навколо ЗАТ "Укртатанафта" (Кременчук, Полтавської обл.), що експлуатує найбільший на Україні Кременчуцький нафтопереробний завод, на даний момент не помінялася, повідомив Агентству нафтової інформації (АНІ) генеральний директор ВАТ "Татнафта" (РТС: TATN) Шафагат Тахаутдинов у кулуарах економічного форуму в Санкт-Петербурзі.
"Ситуація з "Укртатнафтой" не помінялася. Від нас нічого нового не вимагають. Те, що ви, можливо, чули в ЗМІ - це висловлення окремих керівників, які не підтверджувалися ніякими діями", - сказав він.
Як повідомлялося, "Татнафта", разом з республікою Татарстан й інші акціонери АТ "Укртатнафта", що підтримують позицію російської сторони, звернулося до уряду РФ із проханням надати політичну підтримку в конфлікті навколо "Укртатнафти".
"Татнафта" та інші російські акціонери "Укртатнафти", стверджують, що в цей час у відношенні Кременчуцького НПЗ розгорнута програма корпоративних дій, націлених на незаконне одержання контролю над підприємством через прийняття рішень фіктивними зборами акціонерів про зміну уставу і зміні менеджменту підприємства. Російські акціонери "Укртатнафти" вважають, що ці дії проводяться "в інтересах вузької групи осіб, що виступають від імені керівництва національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" і міністерства палива й енергетики України"
Раніше повідомлялося, що "ФК "Укрнафтогаз" листом на адресу АБ "ІНГ Банк Україна", що виступає номінальним власником акцій "Укртатнафти" в інтересах "Татнафти" та інших дружніх їй акціонерів, зажадало від банку до 26 травня перевести на особовий рахунок НАК "Нафтогаз України" 271,006 млн простих іменних акцій "Укртатнафти", що становить 18,3% статутного фонду ЗАТ. Така вимога базувалася на відповідній постанові Державної виконавчої служби міністерства юстицій України, датоване 23 травня 2005 року.
Переклад 18,3% акцій "Укртатнафти" на рахунок "Нафтогаз України" уможливить проведення загальних зборів акціонерів суспільства без участі "Татнафти" і міністерства майна і земельних ресурсів Татарстану, тому що НАК сконцентрує понад 60% акцій ЗАТ, достатніх для забезпечення кворуму.
"Укртатнафта" створена в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ, потужності якого розраховані на переробку різних сортів нафти та газового конденсату з річним завантаженням 18,6 млн тонн.
Акціонери з Татарстану контролюють у цілому понад 55% акцій "Укртатнафти": міністерству майна й земельних ресурсів Татарстану належить 28,778% акцій АТ, "Татнафти" - 8,613% акцій, а дружнім "Татнафти" компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія) - 9,96% й 8,336% акцій відповідно.
Українська сторона протягом декількох років заперечує правомірність передачі Seagroup International й Amruz Trading акцій "Укртатнафти". Вищий господарський суд України у вересні 2005 року визнав незаконної продаж акцій цим компаніям. Однак Верховний суд України у квітні 2006 року визнав Seagroup International й Amruz Trading законними власниками акцій "Укртатнафти".
Державний пакет акцій "Укртатнафти" у розмірі 43,054% статутного фонду АТ у цей час перебуває в управлінні НАК "Нафтогаз України".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас