НБУ перевірить як інформують клієнтів банків про сукупну вартість кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ перевірить як інформують клієнтів банків про сукупну вартість кредитів

Кредит&Депозит
223
Як повідомив НБУ в телеграмі банкам, у випадку виявлення фактів невиконання або не повного виконання правил розкриття інформації про банківські кредити (закріплених постановою НБУ №168) до банків- порушників або до їх керівників повинні застосовуватися "адекватні заходи впливу".
"Територіальні управління Нацбанку під час проведення планових і позапланових інспекційних перевірок (як комплексних, так і з окремих напрямків діяльності) банків та їх установ, які почалися після набрання чинності правил, зобов'язані перевіряти повноту виконання банками та їх установами вимог правил із вказівкою результатів перевірок у звітах і довідках", - відзначається в телеграмі.
Як повідомлялося, НБУ поставив за обов'язок банкам надавати споживачам інформацію про умови кредитування та сукупної вартості кредитів, що відповідає постанова, яка набрала чинності з 5 червня 2007 року. Серед іншого, правила ставлять за обов'язів банкам одержувати письмове підтвердження з боку споживача про ознайомлення із цією інформацією, а також передбачають, що кредитний договір повинен містити графіки платежів у розрізі сум погашення основного боргу, сплати відсотків за використання кредиту, вартості всіх супутніх послуг, а також інших фінансових зобов'язань споживача за кожним платіжним періодом.
Разом з тим Асоціація українських банків (АУБ) вступила в дискусію із НБУ щодо деяких позицій цих правил, вважаючи їх спірними. Крім того, АУБ наполягає на забезпеченні рівних умов конкуренції на ринку споживчого кредитування та на необхідності введення аналогічних вимог з розкриття інформації для кредитних організацій небанківського сектора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас