НБУ: Пипит на інвалюту на міжбанку у травні скоротився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Пипит на інвалюту на міжбанку у травні скоротився

Кредит&Депозит
137
Попит на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку у травні скоротився на тлі зрослої пропозиції, повідомив Національний банк України (НБУ) на офіційному веб-сайті в четвер.
"Травень визначився істотним ростом пропозиції іноземної валюти на міжбанківському ринку при скороченні попиту на неї. Це було пов'язано, головним чином, зі значним припливом іноземної валюти в країну у квітні і травні цього року", - відзначається в аналітичному огляді Нацбанку.
Документ відзначає, що при незмінному офіційному курсі гривні до долара (5,05 грн/$1), Нацбанк урівноважував міжбанківський ринок, викуповуючи надлишок іноземної валюти, - сальдо його інтервенцій за місяць перевищило $1415 млн (у доларовому еквіваленті).
Як повідомлялося, з початку 2007 року, як і протягом усього 2006 року, офіційний курс гривні зберігається без змін на рівні 5,0500 грн/$1. На міжбанку з початку року курс гривні зміцнився на 0,25% - до 5,0325 грн/$1, тоді як за минулий рік він зміцнився на 0,099% - до 5,045 грн/$1. Основні принципи грошово-кредитної політики України на 2007 рік передбачають, що цього року курс гривні не вийде за рамки 4,95-5,25 грн/$1. Загальний обсяг операцій на міжбанку в травні в порівнянні із квітнем виріс на 6,2% - до $12,161 млрд.
Відповідно до огляду, значний обсяг інтервенцій НБУ з викупу іноземної валюти позитивно вплинув на динаміку міжнародних резервів: їх обсяг за травень збільшився на 5,4%, або на на $1267 млн, - до $24,751 млрд (в еквіваленті), що дозволяє забезпечувати фінансування імпорту товарів і послуг майбутнього періоду протягом 4,6 місяців і перевищує монетарну базу майже на 19%.
"Збільшення міжнародних резервів відбувалося в умовах своєчасного погашення та обслуговування зовнішнього державного боргу. За місяць (травень) сплачене $92 млн, з них урядом - $85 млн, НБУ - $7 млн", - відзначається в огляді.
Як повідомлялося, заступник глави НБУ Олександр Савченко у травні заявив, що НБУ має намір дотримуватися консервативної курсової політики до досягнення розміру валютних резервів на рівні еквівалентного п'яти місяцям імпорту майбутнього періоду та стабілізації політичної ситуації в країні.
Щодо готівкового валютного ринку автори огляду відзначають, що у травні спостерігалося скорочення чистого попиту (покупка населенням готівкової інвалюти за винятком продажу) на готівкову валюту до $162 млн (в еквіваленті) у порівнянні з $381 млн у квітні. "Це було пов'язане зі зменшенням політичної напруженості та сезонним зростанням попиту на готівкову гривню", - відзначається в документі.
НБУ також повідомляє, що за травень готівковий курс гривні із продажу долара зміцнився на 0,1% - до 5,0427 грн/$1, із продажу євро - на 1,54%, до 6,7872 грн/EUR1. "Відхилення готівкового курсу гривні до долара США від офіційного не перевищували 0,8%", - відзначається в огляді.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас