Експенти прогнозують зрив приватизації "Укртелекому" у 2007 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експенти прогнозують зрив приватизації "Укртелекому" у 2007

Фондовий ринок
149
Експерти прогнозують зрив планованої приватизації найбільшої телекомунікаційної компанії "Укртелеком" в 2007 році.
"Великої приватизації до виборів 100% не буде, а після виборів просто не встигнуть", - сказав заступник директора Інституту інформаційного суспільства Ярослав Павловський.
Він відзначив, що питання про приватизацію "Укртелекому" вийшло на фінальну стадію, і цілком можливо, що вона відбудеться у 2008 році.
Основними причинами зриву приватизації експерти вважають вплив деяких груп, що намагаються установити контроль над компанією або не допустити контролю своїх конкурентів, і нинішню політичну ситуацію в Україні.
"Відчувається, що приватизацію "Укртелекома" хтось хоче провести непрозорою. Дуже багатьом вигідно, щоб "Укртелеком" взагалі не приватизували", - сказав член Національної комісії з регулювання зв'язку Петро Семєрєй.
Основними групами впливу, зацікавленими в приватизації компанії, експерти називають три фінансово-промислові групи: компанію System Capital Management (Донецьк), ВАТ АФК "Система" (Росія), консорціум "Альфа Груп" (Росія), а також топ-менеджмент "Укртелекому".
"Оскільки приватизацію хочуть здійснити якнайдешевше, то результатом цього є використання непрозорих і уразливих політично і юридично схем", - сказав експерт консалтингової компанії Netton CG (Київ) Роман Хіміч.
Він відзначив, що оскільки компанія має багато соціальних зобов'язань, статус монополіста і окремі регулюючі нормативні акти та закони, то зміна форми власності або корпоративних прав "Укртелекому" можлива винятково при наявності консенсусу законодавчої, виконавчої і судової влади.
"У силу політичної кризи, яким охоплена країна, по-перше, і знову ж, у силу того, що занадто багато груп впливу намагаються досягти своєї мети свідомо непрозорими методами, то очікувати консенсусу неможливо", - сказав Хіміч.
Експерти також відзначають, що кожна із зацікавлених сторін у приватизації має достатньо інструментів для її ефективного блокування і нинішнє керівництво компанії зацікавлене в збереженні схеми управління компанією.
Відзначається також можливість зниження вартості акцій "Укртелекому" через низку факторів, зокрема кількаразового зриву проведення торгів на фондовій біржі.
"Ситуація в країні впливає на оцінку тих або інших активів, тому можемо припустити, що в цих умовах вартість цих акцій буде недостатньо високою", - сказав член НКРС Олександр Скляров.
Як повідомлялося, ФДМ вирішив продати 37,86% акцій "Укртелекому" на міжнародних фондових біржах у серпні-грудні та ініціює випуск депозитарних розписок у даному обсязі, а 5% акцій - на п'ятьох українських фондових біржах, 50%+1 акцію - закріпити в держвласності.
26 січня Президент Віктор Ющенко схвалив приватизацію "Укртелекома".
SCM володіє і управляє активами в металургійній, машинобудівніій, енергетичній, телекомунікаційній, банківській, страховій, медіа та інших галузях, володіючи контрольними пакетами понад 90 підприємств (у тому числі опосередковано).
90% акцій SCM, що є закритим акціонерним товариством, належить депутату Верховної Ради від Партії регіонів Ринату Ахметову.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас