Рынок «первички»: снижение спроса может составить около 20% — мнение эксперта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рынок «первички»: снижение спроса может составить около 20% — мнение эксперта

Недвижимость
2041
Потенціал заощаджень населення як ресурсу для прискорення економічної активності продовжує скорочуватись.
Про це написав голова ради НБУ Богдан Данилишин у Facebook.
Як йдеться в повідомленні, за даними Держстату, доходи населення у 2020 році становили 3 972 млрд. гривень, з яких 1/3 або 1 336 млрд. гривень — це соціальна допомога та інші поточні трансферти, обсяг яких за минулий рік зріс на 12,2% (порівняно зі зростанням заробітної плати — на 3,7%).
Витрати населення за 2020 рік (3 989 млрд. гривень) перевищували доходи на 17 млрд. гривень (у 2019 році – на 116 млрд. гривень) та фінансувалися за рахунок скорочення заощаджень.
Чим це небезпечно. Скорочення заощаджень населення є небезпечною тенденцією з огляду на те, що це звужує простір для підтримки внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту, необхідних для підтримки економіки у період кризи. Для порівняння — пакети заходів з фіскального та монетарного стимулювання економік розвинених країн, зокрема США, зумовили накопичення домогосподарствами рекордних запасів заощаджень, які, як очікується, виступатимуть головним джерелом підтримки економічного відновлення та дозволять наздогнати докризовий тренд економічного зростання в США вже у 2022 році.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

Валютний ринок. Значення обмінного курсу гривні на міжбанківському ринку практично не змінилося та продовжує залишатися на рівні до 28 гривень за 1 долар США. При цьому, упродовж тижня обсяг попиту з боку клієнтів банків переважав пропозицію іноземної валюти як на спотовому, так і на форвардному сегментах ринку. Натомість в операціях банків з фізичними особами з готівковою та безготівковою іноземною валютою продовжувало спостерігатися переважання пропозиції іноземної валюти, що дозволило банкам придбати в населення близько 93 млн. доларів США з початку квітня.
🎬 Дізнавайтесь першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua
По материалам:
УБР
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас