Курс наличного доллара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс наличного доллара

Валюта
558
В Україні розмір пенсії залежить всього від трьох показників. При цьому з січня 2022-го змінюються вимоги: щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років, потрібно буде мати не менше ніж 29 років стажу (зараз 28 років). Поступово такі вимоги зростуть до 35 років, пише Обозреватель.
Це випливає з закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зазначимо, розмір пенсії для кожного українця розраховується індивідуально.
Як розраховують розмір пенсії? В Україні пенсії залежать від трьох показників: середня зарплата по країні, особиста зарплата пенсіонера і стаж. Є ще один показник, який безпосередньо на формулу розрахунку виплати не впливає, проте в цілому також відіграє свою роль — розмір мінімальної зарплати в країні.
Отже, формула розрахунку пенсії, яка передбачена законом:
Середня зарплата за три минулі роки x співвідношення власної зарплати до середньої x стаж в роках x 1%
Як видно з формули, українці на пенсії можуть претендувати за кожен відпрацьований рік всього 1% розрахункового заробітку. І якщо офіційно українець заробляє менше від середнього (близько 14 тис. грн), то і на пенсії може претендувати тільки на мінімальну виплату.

Як перевірити свій страховий стаж

Ще одна важлива умова — стаж. Українці, які виходитимуть на заслужений відпочинок після 2027-го, повинні мати як мінімум 35 років стажу, інакше їм доведеться працювати до 63 або 65 років.
Як впливає мінімалка на рівень пенсії? За законом українці, які досягли 65-річчя і виконали вимоги щодо стажу, мають право на пенсії в розмірі не менше ніж 40% мінімалки. І чим вища мінімальна зарплата, тим вищі пенсійні виплати.
Крім того, від розміру мінімалки залежать і наповнення до Пенсійного фонду (ПФУ). Річ у тому, що близько 40% працюючих офіційно оформлені на мінімалку, а решту отримують в конвертах. Тому при підвищенні мінімалки збільшується частина «білої» зарплати і зростають надходження до ПФУ.

Довідка Finance.ua:

  • за словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, в 2022 році заплановано 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій. Детальніше про кожен етап можна дізнатися за посиланням;
  • також в Україні планують провести пенсійну реформу 2-го рівня. Її концепція полягає в тому, що частина єдиного соціального внеску, який сплачується із зарплати кожного громадянина, буде відраховуватися до спеціального державного фонду
По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас