НБУ: изменения в регулировании ликвидности комбанков — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: изменения в регулировании ликвидности комбанков

Валюта
114
Для керівництва в роботі Національний банк повідомляє, що з 1 березня 2004 року практична діяльність між Національним банком та комерційними банками по регулюванню ліквідності банків буде здійснюватись відповідно до Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України шляхом рефінансування, депозитних та інших операцій, яке знаходиться на розгляді в Міністерстві юстиції і після його реєстрації буде направлено банкам.
Національний банк передбачає проведення в лютому п.р. семінарів з працівниками територіальних управлінь та комерційних банків, які займаються питаннями отримання ліквідності від Національного банку та розміщення надлишкових коштів.
Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України шляхом рефінансування, депозитних та інших операцій вносить суттєві зміни щодо фінансових інструментів, які будуть використовуватись Національним банком при наданні коштів банкам. Розширяються можливості по використанню таких фінансових інструментів: державних цінних паперів, комерційних векселів, врахованих банком, облігацій підприємств, облігацій місцевих позик. З метою своєчасного реагування на зміни, направлені на покращення системи управління грошово-кредитним ринком в частині фінансових інструментів, які будуть використовуватись при рефінансуванні, керівникам банків необхідно ретельно розглянути спектр фінансових інструментів, що знаходяться в портфелі банку і які при необхідності можуть бути використанні в якості роботи з Національним банком по отриманню ліквідності. Особливо вважаємо за доцільне звернути увагу на такий ефективний фінансовий інструмент, як врахований вексель.
Крім того, вказане Положення передбачає, що банки, які не забезпечують виконання вимог Національного банку щодо їх рефінансування, можуть отримувати підтримку ліквідності під надання в забезпечення кредиту Національного банку врахованого векселя таким банком та авальованого іншим банком, а також під гарантії інших банків.
Виходячи із вищенаведеного та з метою регулювання грошово-кредитного ринку через використання фінансових інструментів, комерційним банкам рекомендуємо здійснити інвентаризацію своїх активів з тим, щоб мати у їх складі різні ліквідні фінансові інструменти, придатні для використання як з Національним банком України так і на міжбанківському кредитному ринку.
По материалам:
НБУ
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас