Джентльмени невдачі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джентльмени невдачі

682
Валерій Хорошковський - напевно, найреальніший кандидат на звання жертви нинішньої політичної кризи. До посади заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Хорошковський із середини травня додав префікс "екс", як і безпосередній начальник Валерія Івановича Віталій Гайдук. Щоправда, для Гайдука звільнення з посади секретаря РНБОУ - не більш ніж черговий етап політичної кар’єри. Співвласник Індустріального союзу Донбасу - фігура велика і за політичними, і за бізнесовими мірками.
Власник половини акцій корпорації з оборотом у 5 млрд дол. - бажаний гість у будь-яких кабінетах: від президентського до прем’єрського, а досвід роботи на посадах міністра, віце-прем’єра та секретаря РНБОУ робить Гайдука одним із претендентів на високу посаду в майбутньому уряді.
Інша справа - Хорошковський. До жодної з впливових політичних сил колишній міністр економіки (у 2002-2004 роках) офіційно не примкнув, і, найімовірніше, наступні парламентські вибори пройдуть без нього. Міністерське крісло Хорошковському також не світить. Відставка з посади заступника секретаря РНБОУ фактично перетворила колись великого українського капіталіста на бізнесмена середньої руки: мережа меблевих салонів "Меркс" і телеканал "Інтер" - не ті активи, які надають право їхньому власникові носити горде звання "олігарх".
Утім, невдачі переслідують Хорошковського вже давно. За рік до президентських виборів-2004 на ключові активи бізнесмена - Укрсоцбанк і страхову компанію "Оранта" - поклав око всесильний тоді Віктор Пінчук. Кулуарна боротьба між зятем тодішнього президента та міністром економіки прогнозовано закінчилася на користь Пінчука: Хорошковський не тільки втратив контроль над банком і страховою компанією, а й залишив посаду в уряді.
Інший приклад - невдала кар’єра бізнесмена-менеджера в російському «Евразхолдинге». На початку 2005 року Хорошковський, який володів трохи більш ніж 1% акцій холдинга, став віце-президентом російського металургійного гіганта, через п’ять місяців змінив на посаді президента компанії її головного власника Олександра Абрамова. Стрімка кар’єра обірвалася на злеті: влітку минулого року Абрамов увійшов в альянс з найбагатшим росіянином Романом Абрамовичем. Чукотському губернаторові український менеджер, як виявилося, не знадобився. Після придбання компанією Абрамовича Millhouse Сapital частки у "Евразхолдинге" Хорошковському довелося продати належні йому акції і залишити російську компанію. Тож до невдач Валерію Івановичу не звикати.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас