Донецький ринок житла готується до крутого піке — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донецький ринок житла готується до крутого піке

Кредит&Депозит
765
За період з 7 по 13 травня на ринку житла Донецька квадратні метри не подорожчали. Індекс вартості житла, що розраховує аналітичним відділом "Фінансової компанії "Герц" залишився на колишньому рівні - 974,6 дол. за квадратний метр. Втім, вже незабаром ситуація може помінятися не на кращу для продавця сторону.
Як відзначили в донецькій компанії "Едем", що займається ріелторської діяльністю, на ринку житла вже дуже чітко намітилася тенденція до зниження. Уже найближчим часом ціни у всіх сегментах житла на "вторинці" можуть знизитися на 2-3 тис. дол. А до кінця року фахівці компанії прогнозують падіння цін на 40%. Аргументів на користь такого сценарію не багато. По-перше, за словами заступника директори компанії Світлани Безверхої, зараз дуже великий дисбаланс ціни між первинним і вторинним ринком. "Якщо квартиру в новобудові можна купити за ціною 1000-1200 дол. за квадратний метр, то хрущівка продається за ціною 2700-2800 дол. за "квадрат", що суперечить здоровому глузду, - говорить вона. - Якщо торік у цей час наше агентство укладало 18 угод, то зараз усього 4".
Ще одним поштовхом до розвороту ринку можуть стати проблеми з невиплатами населенням іпотечних позик. " Банки і страхові компанії, з якими ми працюємо і спілкуємося, констатують зростання числа невиплат з кредитів. Таку інформацію нам повідомили дніпропетровські колеги. Це значить, що під кінець року на ринок буде викинута велика кількість "проблемних" квартир", - говорить Безверха.
До речі, сьогоднішня ставка з іпотечних кредитів у Донецьку в середньому складає 13% річних у доларах США, що змушує людей відкласти рішення квартирного питання до кращих часів. Хоча ті, хто його все-таки вирішує, обзаводиться дахом над головою на первинному ринку, що останнім часом у Донецьку на підйомі: і за обсягами, і за термінами, і за активністю продажів.
Разом з тим, у Приватбанку інформацію з невиплат з іпотечних кредитів спростували. "Клієнти, які зважилися на оформлення іпотечного кредиту, належать до категорії найакуратніших позичальників. Тому відсоток невиплат саме з таких кредитів наймізерний", - відзначив представник банку.
У цей час у Донецьку хрущівки коштують у середньому від 40 до 50 тис. дол. "Двушки" - 50-60 тис. дол., "трійки" -60-70 тис. дол. У самому центрі порядок цін вище. На відміну від міських квартир зростає в ціні земля, мінімальна вартість якої може досягати 20 тис. дол. за сотку, у центрі ціни дотягають до 30-40 тис. дол.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас