Банкірів заставлять правильно рахувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів заставлять правильно рахувати

Кредит&Депозит
422
Більшість банків, обіцяючи невисоку процентну ставку з кредитів, замовчують про додаткові комісії та платежі. У результаті вартість кредиту може сильно відрізнятися від заявленої в рекламі. Так, для іпотечних кредитів реальна ставка може бути вищою, ніж задекларована на 3-5%, а при споживчому - на 50% і більше.
На засіданні правління НБУ була прийнята постанова, якою банкірів зобов'язують публікувати ефективну процентну ставку з кредитів. "Перед тим як позичальник буде звертатися за кредитом, банк повинен буде показати йому розрахунок ефективної ставки", - повідомив перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов. Як пояснив чиновник, банки повинні будуть скласти таблицю з усіма комісіями, які стягуються з позичальника.
Учасники ринку сприйняли нововведення НБУ неоднозначно. Частина банкірів вважає, що це принесе більше шкоди, ніж користі. Інші впевнені у зворотному.
"Нові вимоги Нацбанку - це додаткова прозорість у наданні фінансових послуг населенню", - вважає директор київської філії "Кредобанку" Володимир Ставнюк.
А заступник керівника департаменту індивідуальних клієнтів Приватбанку Роман Негинський вважає, що на дрідно-роздрібному кредитуванні нововведення НБУ відіб'ється не найкращим чином. "За кредитами на мобільні телефони ефективна ставка дорівнює 100%. Декларуючи 100% річних, банк буде морально відлякувати клієнтів", - пояснює він.
У той же час, щоб не лякати клієнтів високими ставками, деякі банкіри готові вдатися до різних хитрувань.
"Ефективну процентну ставку можна буде прописати дрібним шрифтом, щоб ніхто не побачив. Тоді вимоги Нацбанку формально будуть виконані. Або інший варіант - надавати інформацію про ефективну ставку тільки на вимогу клієнта - адже більшість населення не перебуває на тому рівні економічних знань, щоб задавати професійні питання і цікавитися ефективною процентною ставкою", - говорить банкір, що побажав залишитися неназваним.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас