Реакція на новий закон ВР: Банкіри - за, АУБ - проти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реакція на новий закон ВР: Банкіри - за, АУБ - проти

Валюта
472
Учора Верховна рада прийняла у першому читанні закон, що дозволяє фізичним особам вивозити валюту з України без обмежень, а експортерам - не ввозити в країну валютний виторг протягом року. Таку лібералізацію вже підтримали Нацбанк і українські банки. Однак в Асоціації українських банків, що традиційно лобіює інтереси всього банківського ринку, заявляють, що прийняття цього закону у другому читанні викличе лише відтік капіталу з України, що не готова до введення повної конвертованості гривні.
Учора депутати Верховної ради 258 голосами прийняли в першому читанні закон "Про валютне регулювання і валютний контроль" (автори - депутати фракції Партії регіонів Борис Колесников, Ігор Прасолов, Віталій Хомутинник і Юрій Воропаєв).
Документ дозволяє фізичним особам (резидентам і нерезидентам) вивозити з України національну та іноземну валюту без обмежень. При цьому вивозячи за кордон готівкові кошти на суму до 10 тис. євро, фізичні особи не зобов'язані вказувати їх у митній декларації. Якщо ж обсяг валютної операції перевищує 100 тис. євро, то фізичні особи повинні перераховувати їх через спеціальні рахунки.
При цьому закон звільняє фізичних осіб, на відміну від юридичних, від необхідності одержання індивідуальних ліцензій для відкриття рахунків за кордоном. Резиденти України одержать право без обмежень відкривати валютні рахунки на території країн-членів ОЕСР та FATF, тоді як юридичні особи-резиденти зможуть робити це лише після одержання індивідуальної ліцензії Нацбанку. Одночасно резиденти і нерезиденти зможуть проводити операції з рахунках в іноземних банках, що виведе низку фінансових угод за межі валютного поля України.
Нацбанк підтримав закон, незважаючи на деякі зауваження щодо ліцензування операцій капітального характеру і розподілу повноважень між Кабміном і Нацбанком. "Нацбанк був не згодний з тим, що в частині повернення виторгу передбачається 365 днів (зараз 90 днів), але автори погодилися у другому читанні зменшити термін до 180 днів,- повідомив перший заступник голови правління Нацбанку Анатолій Шаповалов.- Також буде підданий серйозному аналізу питання про перерахування за рубіж 100 тисяч євро без відкриття рахунку і пункт, у якому зазначено, що при погіршенні платіжного балансу Нацбанк може вводити обмеження (на рух капіталу) до 14 днів. Треба буде відпрацювати, що мається на увазі під словами 'погіршення'".
При цьому Анатолій Шаповалов не заперечує, що в результаті скасування законом багатьох валютних обмежень відтік капіталу із країни може підсилитися. "Буде неправильно дозволяти будь-які операції без обмежень,- вважає чиновник.- Побоювання, що це може спричинити втечу капіталу, є, тому ми вже зараз повинні передбачити обмежувальні інструменти Нацбанку, щоб не допустити різких коливань, а не вводити їх за фактом, коли все вже погано".
Банкіри впевнені, що прийняття закону позитивно відіб'ється на економіці і фінансовій сфері. "Лібералізація валютного регулювання піде на користь банківській системі, взаєминам з іноземними інвесторами та громадянами України,- вважає перший заступник голови правління Приватбанку Тимур Новиков.- У Росії закон про валютне регулювання був давно прийнятий, і ринок від цього не постраждав". Висновку капіталу із країни як фізичними, так і юридичними особами вони не побоюються. "Усі, хто хотів вивести свої капітали за кордон, уже навчилися це робити, більше того - навчилися їх повертати,- сказав голова правління банку 'Контракт' Олександр Бродський.- Зараз досить активно йде приплив капіталу із країн другого і третього світу. Побоювання, що хтось вивезе гроші у валізах із країни - це страхи вчорашнього дня".
Єдиним, хто вчора виступив проти закону, всупереч думці банкірів, виявилася їх профільна асоціація. В Асоціації українських банків (АУБ) заявили, що раптовий перехід до практично повної конвертованості гривні ринку не потрібний. Глава ради АУБ Станіслав Аржевітін впевнений, що дозвіл резидентам і нерезидентам вільно проводити між собою операції з рахунків іноземних банків викличе зростання доларизації економіки, неконтрольоване збільшення зовнішнього боргу за рахунок недержавного сектора, вимивання ресурсів з українських банків, уповільнення темпів приросту монетарних агрегатів і зниження ступеню впливу НБУ на стабільність гривні. "Банкірам дуже імпонує слово 'лібералізація', його всі чекають.
Але, на жаль, ніхто не розуміє, що питання повної конвертованості гривні на Україні - це не наш шлях,- упевнений Станіслав Аржевітін.- Якщо завтра з банківської системи вийде п'ять мільярдів доларів, це вже буде не 'лібералізація'".
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас