Рада преревірить прозорість продажу "Луганськтепловозу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада преревірить прозорість продажу "Луганськтепловозу"

Фондовий ринок
151
Спеціальна контрольна комісія Верховної ради з приватизації направила запити до СБУ, Генпрокуратури та Фонду держмайна, метою яких є перевірити прозорість аукціону із продажу 76% акцій ВАТ «Луганськтепловоз».
Про це повідомив заступник голови комісії Олександр Бондар.
За словами Бондара, комісія попросила надати документи про учасників, які бажали взяти участь у покупці «Луганськтепловоза», а також документи про проведення цього конкурсу. «Одержавши документи, комісія має намір почати власне розслідування законності приватизації «Луганськтепловозу», підсумки якого будуть розглянуті на засіданні комісії і заслухані в сесійному залі»,- сказав народний депутат.
Аукціон, проведений Фондом Держмайна, викликав здивування у декількох комерційних структур (зокрема груп «Приват» і ТАС), які не були допущені до аукціону.
За словами представника Марганецького ГЗКа Марини Переясловської, для її компанії конкурс став несподіванкою. Вона стверджує, що ще в минулий вівторок співробітник ФДМ Олег Марченко повідомив їй, що конкурс «найближчим часом не передбачається». «Але вже у п'ятницю, з'явившись у ФДМ, щоб передати запит про дату конкурсу, я довідалася, що він уже пройшов,- повідомила пані Переясловська.- У відповідь на моє обурення наряд міліції, викликаний співробітниками ФДМ, виставив мене за двері».
«Ми могли заплатити за завод до 400 мільйонів гривень. А у «Дніпровагонмаші» збиралися дати за акції підприємства 500 млн грн»,- сказала Марина Переясловська.
І Марганецький ГЗК, і «Дніпровагонмаш» мають намір заперечити рішення про приватизацію ВАТ «Луганськтепловоз» у суді. Заступник голови правління Приватбанку Тимур Новиков учора назвав конкурс «фарсом": за його словами, умови конкурсу припускали мінімальний крок у розмірі 2 млн грн, а БМЗ став переможцем із кроком у розмірі всього 505 тис. грн.
Директор Інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко називає конкурс із продажу держпакета «кулуарним». «Якби підприємство продавали відкрито, як, скажемо, 'Криворіжсталь', за нього можна було б одержати мінімум на 100 мільйонів гривень більше»,- упевнений він.
На думку пана Рябченко, якщо виявиться, що Валентина Семенюк дійсно допустила грубі помилки в ході приватизації,- розслідування може закінчитися її відставкою.
У п'ятницю Фонд держмайна провів конкурс із продажу 76% акцій ВАТ «Луганськтепловоз».
Його єдиним учасником став російський «Трансмашхолдинг», що виставив дві свої дочірні компанії.
Переможець запропонував за ВАТ 292,505 млн грн ($58,5 млн) при стартовій ціні 292 млн грн ($58,4 млн), зробивши тільки один аукціонний крок.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас