Український ринок іпотеки виріс в 1,5 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок іпотеки виріс в 1,5 рази

Кредит&Депозит
165
Український ринок іпотеки у 2006 р. виріс в 1,5 рази - до 24 млрд гривень, повідомив виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Антон Сергєєв.
За його словами, у 2007 р. іпотечне кредитування буде також динамічно розвиватися. Він уточнив, що на Київ і Київську область доводиться 27% від загального іпотечного портфеля, на Одесу - 16%, на Дніпропетровськ - 8,5%, на Донецьк - 7%, на Харків - 5%, Крим - 4% і Львів - 3%. Виконавчий директор додав, що "фактор розумної географічної диверсифікованості є надзвичайно важливим для потенційних інвесторів".
За словами Сергєєва, уже три роки спостерігається "поступове, повільне" зниження кредитних ставок. Він відзначив, що торік ставки іноземної валюти знизилися на 1%.
Разом з тим виконавчий директор департаменту з банківського нагляду і фінансового моніторингу Національного банку України Олександр Кірєєв відзначив, що станом на 1 березня заборгованість з іпотечних кредитів становить 28 млрд грн. Це 10% від загального обсягу всіх кредитів, які надаються банками. Крім того, 21 млрд грн надано кредитів фізичним особам.
"Тобто кожен четвертий кредит населенню видається у вигляді іпотеки", - сказав Кірєєв. Він додав: "Якщо в цілому кредити виросли за минулий рік на 60%, то за останні два роки іпотека росла щорічно втроє", - відзначив виконавчий директор департаменту НБУ.
Варто відзначити, що на 2007 р. у бюджеті передбачено 1 млрд грн гарантій державної іпотечної установи. Про це повідомляв раніше перший заступник міністра фінансів Вадим Копилов.
За його словами, державна іпотечна установа на суму цього ресурсу буде сприяти банкам у проведенні іпотечних операцій. Копилов відзначив, що ця сума така ж, як і у 2006 р., і сьогодні важливо підвищувати роль державної іпотечної установи на фінансовому ринку.
За даними Міністерства статистики, на 1 липня 2006 р. загальні обсяги зобов'язань позичальників з іпотечних кредитів в Україні досягли 15,6 млрд грн. Темпи росту в порівнянні з початком 2006 р. склали 46%. Частка іпотечних кредитів у загальному кредитному портфелі банків динамічно росте - у липні 2005 р. цей показник становив 4,8%, у січні 2006 р. - 7,5%, а в липні 2006 р. - 8,7%.
У п'ятірку лідерів-кредиторів входить Райффайзен банк Аваль, Укрсоцбанк, Укрсіббанк, Приватбанк і Райффайзенбанк-Україна. Разом вони контролюють понад 67% українського ринку іпотеки.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас