Грабіжників відлякнуть технікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грабіжників відлякнуть технікою

Кримінал
1144
Часті пограбування банків, що шокували фінансовий сектор в останні півроку, сталі підстьобувати банкірів до збільшення витрат на безпеку. В 2007 р. на нові технічні кошти охорони буде витрачено на 15-20% більше.
Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння, стало голосне пограбування філії банку "Мрія" 15 січня поточного року. Під час розбійного нападу у Володимирі-Волинському було украдено 256,5 тис. грн. Цьому передували черги нальотів на фінустанови в 2006 р.
З останніх інцидентів виділяють листопадовий напад на інкасаторську машину в центрі Львову, коли було викрадено 400 тис. грн, вересневе пограбування відділення Ощадбанку в Краматорську та крадіжку з сейфа житомирського відділення банку "Надра" у травні 2006 р., коли зловмисники викрали 636 тис. грн.
Найсильнішим потрясінням для фінансового ринку стала серія пограбувань у Криму, де було зроблено п'ять нападів на банки протягом минулого року, - жертвами однієї банди стали Ощадбанк, "Мрія" та "Аваль".
Пов'язали грабіжників у філії Чорноморського банку реконструкції та розвитку. Минулого тижня Нацбанк відреагував на розгул злочинності в його секторі. Телеграмою НБУ фінустановам запропоновано підсилити безпеку роботи з грошима, дорогоцінними металами та цінними паперами у своїх відділеннях і при транспортуванні. Для цього, крім фізичної охорони, рекомендується частіше застосовувати автоматизоване устаткування на робочих місцях касирів, а також технічні засоби захисту.
Фінансисти згодні з контролером. "Часті випадки нападів на банківські установи викликані в першу чергу недостатньою укріпленістю касових кабін. Головним чином, відсутністю броньованого скла і шлюзів передачі грошей, а також сейфів і спеціалізованих банкоматів у касах, що дозволяє проникати із залів на робочі місця касирів", - відзначив начальник служби охорони банку "Хрещатик" Віктор Спектр.
Банкіри вважають, що в міру устаткування відділень новою технікою кількість пограбувань буде зменшуватися, а нечисленні напади стануть припинятися.
"Охоронно-тривожна, автоматична пожежна сигналізація, охоронне телебачення та освітлення, системи контролю доступу, апаратури зашумлення приміщень та інші пристрої повинні доповнювати один одного, їх сильні та слабкі сторони необхідно враховувати при проектуванні комплексної системи захисту", - розповів начальник сектора безпеки OTP Bank Михайло Ковтун.
Останнім часом банкіри, крім стандартних засобів, намагаються впроваджувати й нові устрої. "У касирів установлюються спеціальні сейфи з тимчасовою затримкою на відкривання дверей (від 1 до 99 хв.), а також приховані тривожні кнопки та кнопки-радіобрелки", - повідомив начальник департаменту безпеки АКИБ "УкрСиббанк" Валерій Богушов.
"З метою посилення норм безпеки недавно ми вирішили на всьому шляху проходження інкасаторських сумок у банку запровадити системи відеоспостереження", - доповнив колегу керуючий Київською обласною філією АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат.
Тільки на технічні вдосконалювання систем безпеки в 2007 р. фінансисти збираються витратити на 15-20% більше, ніж у минулому.
Крім цього, їм доведеться переглянути свої бюджети з урахуванням підвищення цін на воєнізовану охорону - як відомо, монополістом тут є Держслужба охорони, працівники якої мають право на носіння вогнепальної зброї.
"З початку року вартість послуг ДСО зросла майже в півтора рази", - відзначив Андрій Оністрат. Міліціонери почали ще торік готовити банкірів до подорожчання своїх послуг і зараз проводять перепідписання за новими тарифами.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас