Позичальники заплатять за гарантії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальники заплатять за гарантії

Кредит&Депозит
1154
Чиновники хочуть підвищити відрахування комерційних банків у Фонд гарантування внесків фізичних осіб. Передбачається, що за рахунок цього буде не просто збільшено планове наповнення фонду, але й почнеться створюватись база для трикратного збільшення розміру компенсації, виплачуваної потерпілим від банкрутств фінустанов.
Нові норми відрахувань для банків мають намір запровадити законопроектом, що з'явилися минулого тижня, "Про внесення змін у Закон "Про Фонд гарантування внесків фізичних осіб". Цим документом пропонується підвищити розмір регулярного збору з банків з 0,25% від загальної суми внесків до 0,3%, а одноразовий при вступі у фонд - з 1 до 2% від уставного капіталу.
За однією з версій, кардинальні заходи сьогодні необхідні для наповнення фонду в пожежному режимі: через велику кількість банкрутств йому може просто не вистачити наявних у нього коштів у тому випадку, якщо продовжиться падіння українських банків, що почався в 2006 р. Зараз виплати здійснюються вкладникам відразу семи банків-невдах: Прем'єр-банку, Інтерконтинентбанку, , Київського універсального банку, Олбанку, Росток-банку, Нашого банку, а також "Алонжа" та "Гаранта".
За другою версією, підвищені відрахування дозволять почати нагромадження коштів, які разом з переказом 25% прибутку Нацбанку (законопроект, що затверджує відрахування НБУ, уже знаходиться в парламенті), дозволить більш ніж у тричі підвищити розмір компенсації вкладникам збанкрутілих банківських установ. Очікується, що він виросте з нинішніх 15 тис. до 50 тис. грн.
Реакція фінансистів на пропоновані новації була прогнозованою. "Якщо в банків почнуть збільшуватися витрати на формування ресурсної бази, вони неодмінно перекладуть їх на кінцевого споживача. Тобто піднімуть вартість кредитів. Зниження депозитних ставок, думаю, не відбудеться. Вони все-таки формуються, виходячи не з відрахувань у Фонд гарантування внесків, а з ринкової ситуації на сучасний момент, що міняється досить оперативно", - відзначив заступник голови правління Приватбанку Юрій Кандауров. За різними підрахунками, у випадку затвердження парламентаріями пропонованого законопроекту середня вартість кредитів на українському ринку може вирости на 0,5 - 1% річних.
Втім, банкіри не зупиняться навіть на цьому. Вони будуть робити все, щоб мінімізувати свої відрахування у фонд. "Уже кілька місяців обговорюється ідея диференціювання виплат: щоб більше стабільні, рейтингові й менш ризикові фінустанови перераховували у фонд менше колег, які прибігають до більш ризикових операцій. Все-таки не можна стригти фінустанови під одну гребінку, тим більше в питанні відрахувань у Фонд гарантування внесків. Однак дотепер такий підхід не було реалізовано, хоча, думаю, банківським асоціаціям варто це лобіювати", - відзначив голова правління Банку НРБ Владислав Кравець.
Як відомо, акумульовані Фондом гарантування внесків фізичних осіб кошти в січні-листопаді 2006 р. зросли на 36% - до 856,3 млн грн. Для порівняння: протягом 2005 р. обсяг коштів, перерахованих банками у фонд, збільшився на 55% (до 629,7 млн грн.). ДО 1 грудня 2006 р. кількість банків - учасників фонду становило 164, тимчасових учасників - два.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас