Державна Іпотечна Установа залишиться без держгарантій? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державна Іпотечна Установа залишиться без держгарантій?

Нерухомість
281
Учора стало відомо, що мінфін блокує видачу держгарантій Державній Іпотечній Установі (ДІУ).
ДІУ повинна одержати гарантії під випуск іпотечних облігацій на суму 1 мільярд гривень відповідно до постанови Кабміну про порядок надання державних гарантій ДІУ.
"Гарантій дотепер немає. Це питання до Азарова", - говорить Глава ДІУ Богдан Дубас, "ми пройшли всі процедури, навіть погодилися на всі умови, які поставив Мінфін, щоб ця програма почала реалізовуватися. Але гарантій уряду немає".
У самому мінфіні відмовилися коментувати цю проблему, посилаючись на відсутність "фахівця з цього питання". Облігації ДІУ вже має намір викупити французький банк BNP Paribas (попередня згода вже підписана).
За розрахунками ДІУ, початок розміщень облігацій і рефінансування знизить ціну занадто дорогих гривневих кредитів на житло. За словами Дубаса, ДІУ вже почала реєстрацію і випуск облігацій.
ДІУ підписані угоди про рефінансування з більш ніж 30 банками. Серед них: Укрсіббанк, Приватбанк, "Фінанси і Кредит", Діамант, Кредобанк, Родовід Банк.
Керівник ДІУ стверджує, що "без гарантій уряду облігації нічого не варті".
Генеральний інвестор, банк BNP Paribas, не коментує що відбувається. "Я не в курсі", - говорить глава представництва BNP Paribas в Україні Доменік Меню. Деякі учасники ринку взагалі сумніваються, що ДІУ одержить гарантії уряду. Екс-президент компанії "БТА-Іпотека Україна" та експерт іпотечного ринку Сергій Волков вважає, що невидача Мінфіном держгарантій взагалі може привести до закриття ДІУ. "Те, що гарантій дотепер немає, - дуже погано. Без гарантій ніхто їхнього зобов'язання купувати не буде. Це може обернутися тим, що ДІУ закриється", - припускає він.
При попередньому міністрі фінансів Пинзенику ДІУ також не змогло пролоббіювати одержання гарантії на 1 мільярд гривень.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас