Президент АУБ: Другого рiзкого пiдвищення курсу гривнi бути не може... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент АУБ: Другого рiзкого пiдвищення курсу гривнi бути не може...

Валюта
107
Президент Асоцiацiї українських банкiв Олександр Сугоняко висловив занепокоєння з приводу того, як економiчний блок нової влади дiє стосовно валютного курсу.
"Будь-якi рiзкi змiни на будь-якому ринку: фiнансовому, ринку зерна, нафтопереробних продуктiв завжди є дестабiлiзацiйними для економiки. Тобто змiни мають бути поступовими, еволюцiйними i прогнозованими, - каже Президент АУБ. - Зараз маємо рiзке укрiплення гривнi. Природно, що це дестабiлiзацiя i для експортерiв, i для вкладникiв, i для банкiвської системи, i для серйозного потенцiйного iнвестора".
За словами Олександра Сугоняко, валютний курс - це один з iнструментiв в наборi влади для того щоби сприяти збiльшенню виробництва товарiв i тримати цiни. I якщо намагатись за рахунок рiзкого укрiплення гривнi вирiшувати тему iнфляцiї, то це помилка. Iснує межа, за якою укрiплення гривнi може призвести до iнфляцiйних процесiв. Це може трапитись при вiдповiднiй ситуацiї в Українi. I нiхто не знає i не гарантує, як вона може складатися на майбутнє. Це як доза лiкiв: мала доза заспокоює, а надмiрна - збуджує. Є оптимум застосування. Так само i з валютним курсом, - каже Президент АУБ.
Коментуючи нинiшню ситуацiю, Президент АУБ вiдзначив, що люди мудро повели себе восени минулого року, не кинувшись забирати грошi з банкiв та скуповувати валюту. Вiн висловив впевненiсть, що тепер тим бiльше ми матимемо мудру поведiнку вкладника. "Маю надiю, що надалi мудрими будуть не лише вкладники, але й влада", - зауважив Олександр Сугоняко.
Вiн наголосив: "Ще восени минулого року я говорив: "Люди добрi, не хапайте доларiв! Будете мати проблеми у квiтнi". Зараз я теж говорю, що будь-якi рiзкi рухи є небажаними з точки зору вiддаленої перспективи... Другого такого рiзкого пiдвищення курсу гривнi не буде. В противному разi - це кричущий непрофесiоналiзм. А ще з iншого боку, це вже буде полiтична помилка. Адже це серйозно зачiпає iнтереси мiльйонiв вкладникiв".
В АУБ переконанi, що причин для рiзких дiй вкладникiв нема. "Те що вiдбулось, те вiдбулось. I виннi мають нести вiдповiдальнiсть. Але влаштовувати зараз шарпанину з депозитами не варто. Це не осiнь-зима минулого року. У нас є влада, якiй є пiдстави довiряти", - кажуть в Асоцiацiї українських банкiв.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас