На іпотечному ринку з’являться нові гравці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На іпотечному ринку з’являться нові гравці

Кредит&Депозит
612
Вікторія РАТНА
На іпотечному ринку з’являться нові гравці. Держфінпослуг має намір дозволити компаніям зі страхування життя кредитувати фізосіб, які не обов’язково є їхніми клієнтами.
Вихід на ринок іпотечного кредитування страхових компаній стане ще однією можливістю отримання недорогих кредитних ресурсів для населення і дозволить страховикам вигідно розміщувати сформовані резерви. Лайфові компанії зможуть отримувати вищий інвестдохід від кредитних операцій, ніж від вкладень у депозити чи цінні папери.
Переорієнтація
Бурхливе зростання ринку страхування життя змушує створювати нові інструменти для розміщення резервів страхових компаній. Так, якщо 2003 року обсяг зібраних премій за «лайфом» становив 72,9 млн грн, то минулого року премії зросли до 186,9 млн грн. Активи й резерви страхових компаній також подвоїлися — відповідно з 236 млн грн до 500 млн грн і з 50,8 млн грн до 160 млн грн.
За словами голови Держфінпослуг Віктора Суслова, страхові компанії можуть стати великими інвесторами у житловому будівництві за наявності відповідної нормативної бази. Заступник голови Держфінпослуг Тетяна Мосійчук повідомила, що комісія вже готує документи, які визначають порядок надання кредитів компаніями зі страхування життя. Йдеться про порядок використання страховиками коштів резервів для довгострокового кредитування житлового будівництва, зокрема індивідуальних забудовників. Сам порядок вже розроблений і обговорюється учасниками ринку. Раніше комісія розробила методику розміщення резервів, у якій чітко виписала, як і в яких відсоткових співвідношеннях можуть вкладатися кошти страхових резервів.
Суслов обіцяє, що розроблений порядок використання страховиками коштів резервів зі страхування життя для довгострокового кредитування житлового будівництва буде затверджено на найближчому засіданні комісії. Утім, не виключено, що остаточна версія документа з’явиться трохи пізніше. За словами Мосійчук, порядок надання кредитів викликав зауваження з боку представників різних міністерств і відомств. Після того як їх побажання буде враховано, документ знову запропонують учасникам ринку і профільним відомствам для обговорення, і лише після цього він пройде остаточне затвердження в комісії.
Перший млинець
Тема кредитування лайфовими компаніями для ринку не нова. Вже існує документ, прийнятий Держфінпослуг, який визначає порядок кредитування клієнтів, застрахованих у конкретній компанії зі страхування життя. «Страхові компанії життя можуть надавати кредити клієнтам під заставу накопиченого капіталу і в межах викупної суми, — говорить голова правління УАСК «АСКА-життя» Галина Третьякова. — Однак така послуга може надаватися не раніше ніж на другий рік страхування».
Річ у тім, що впродовж перших кількох років клієнт лайфової компанії ще не встигає накопичити достатньої суми капіталу для кредитування. Власне, кредит надається на величину викупної суми і під заставу накопиченого клієнтом страхової компанії капіталу.
Це означає, що коли клієнт не зможе повернути кредит, компанія після настання виплати не доплатить певну суму, обумовлену в договорі страхування. Незручність такої схеми може пояснюватися ще й тим, що для цілей кредитування під житлове будівництво накопиченої суми може виявитися недостатньо. Так, у перші роки страхування викупна сума може становити лише кілька тисяч доларів. Саме тому, вважають у СК «ТАС», така схема кредитування зручніша при купівлі побутової техніки.
Вочевидь, нова ініціатива Держфінпослуг розв’яже руки лайфовим страховикам для активізації кредитних операцій. Страховики життя вважають, що вони можуть скласти серйозну конкуренцію банкам, які досі займають монопольне становище на ринку споживчого та іпотечного кредитування.
Прагнення прибутку
Лайфові компанії мають намір вступити в боротьбу за клієнта, використовуючи дві переваги — спрощену процедуру надання кредитів і невисокі кредитні ставки. Відповідно зміниться й структура активів страховиків. «Якщо такі вкладення дозволять розраховувати на дохідність 25-40% річних, то ми віддамо їм перевагу перед банківськими депозитами, акціями та облігаціями», — заявила Третьякова. Власне, деякі лайфові компанії вже зробили свій вибір. «Ми знайшли спосіб, який дає можливість вкладати в будівництво до 70-80% резервів, — зазначає Володимир Скоморохов, голова правління ЗАТ ЄККО». На його думку, дохідність будівельних проектів буде вищою, ніж вклади у банках.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас