Останнє попередження зробив уряд банкам, які кредитують аграріїв за високими відсотковими ставками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Останнє попередження зробив уряд банкам, які кредитують аграріїв за високими відсотковими ставками

Кредит&Депозит
367
Під час весняних польових робіт знову загострилися відносини аграріїв і банків. Міністр АПК Олександр Баранівський зачитав вирок фінансистам: «Я звинувачую велику частину банків у нецивілізованій змові проти села. Ми домовлялися про кредити під 17% без додаткових умов. Сьогодні ці умови виконують відділення Промінвестбанку, Індексбанку, Імексбанку. Інші не дотримуються домовленостей». За словами міністра, банки почали вводити додаткові комісійні, що підвищують відсоткові ставки до 24-25% річних.
Він підкреслив, що пропозиція банкам переглянути договори із сільгоспвиробниками, зроблена на засіданні Кабміну на початку квітня, є «останньою ввічливою пропозицією цивілізованої співпраці», інакше Мінагрополітики готове повторно порушити питання про виведення державних підприємств АПК зі сфери обслуговування таких банків. Як і раніше, Мінагрополітики звинуватило у завищених ставках найбільших кредиторів селян — ПриватБанк і Аваль. Торік на їхні частки припало майже 40% залучених в аграрний сектор кредитних коштів.
Щоб банкіри стали поступливішими, у гру вступила прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, пообіцявши провести жорсткі консультації з керівництвом банківських установ, які ускладнюють процес видачі кредитів селянам за «новими умовами», всупереч меморандуму, підписаному урядом і банкірами раніше. Згідно з документом аграріям повинні надаватися кредити за ставкою не більше ніж 17% річних. Першим не витримав натиску Аваль і погодився кредитувати селян під 16-17%.
Інші банківські установи воліють зайняти вичікувальну позицію і, схоже, почали готуватися до змістовної розмови з урядовцями. Аргументи банкірів відомі — висока ризикованість кредитування аграрного сектору. Зокрема, 2004 року тільки 3,8% усіх залучених АПК кредитів було погашено вчасно.
Тим часом уряд взявся за пошуки альтернативних способів розв’язання аграрної проблеми. Щоправда, новизною вони наразі не відрізняються. Як і раніше, пропонується реанімувати аграрний банк. На думку Баранівського, таку структуру можна було б створити на базі збанкрутілого банку «Україна».
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас