Після серії успішного продажу держоблігацій Мінфін зазнав першої великої невдачі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після серії успішного продажу держоблігацій Мінфін зазнав першої великої невдачі

Казна та Політика
144
Зайві борги
Після серії успішного продажу держоблігацій Мінфін зазнав першої великої невдачі.
5 березня Мінфін залучив 265 млн грн на первинному аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Інвестори придбали тільки третину запропонованих на аукціоні держоблігацій загальною номінальною вартістю 800 млн грн.
На початку лютого Мінфін заявляв, що аукціони з продажу ОВДП проводитимуться раз на місяць. При цьому попит на держоблігації підтримуватиметься на рівні 100-200 млн грн щомісяця. Однак прийняті зміни до Закону «Про державний бюджет України на 2005 рік» внесли корективи у плани міністерства. Новий бюджет збільшив обсяг внутрішніх запозичень з до 6,2 млрд грн. І тому Мінфін активізував продаж держпаперів.
Однак рівень продажу виявився невеликим. Причина — низька дохідність 4-річних боргових паперів (6,5% річних). Вітчизняні інвестори, передусім банки, воліли утриматися від придбання облігацій, оскільки їх приваблюють інвестиції в цінні папери з дохідністю, вищою хоча б за очікуваний рівень інфляції. Як відомо, уряд заклав у бюджет 2005 року інфляцію в розмірі 9,8%. При цьому експерти стверджують, що вона буде набагато вищою — тільки за перший квартал поточного року інфляція досягла 4,4%.
Місце банків, схоже, зайняли іноземні інвестори. Для великих міжнародних фінансових організацій дохідність вкладень на рівні 6,5% більш ніж прийнятна. А на тлі прогнозів про зміцнення гривні до долара прогнозована дохідність ОВДП у доларовому еквіваленті ще вища. Тільки залучення іноземного капіталу на ринок боргових запозичень не завжди відповідає інтересам грошової влади.
Приплив зарубіжних грошей став приводом для дискусії між Мінфіном і Нацбанком. Мінфін, зацікавлений в успішному і дешевому розміщенні боргових паперів, небезпеки в участі нерезидентів не вбачає. Натомість заступник голови НБУ Сергій Яременко вважає, що придбання нерезидентами ОВДП має бути обмежене. За даними Нацбанку, обсяг купівель нерезидентами держоблігацій у січні — лютому 2005 року становив $414 млн. На думку Яременка, ОВДП є важливим елементом внутрішнього грошово-кредитного ринку, який особливо необхідний за умов надмірної гривневої ліквідності у банківській системі України
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас