За 10 днів літр 95-го бензину коштуватиме 3,5 гривні - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За 10 днів літр 95-го бензину коштуватиме 3,5 гривні - експерти

Енергетика
60
У розпал весняно-польових робіт в Україні зупиняються два НПЗ. Це додає спекулянтам додаткових козирів для збільшення власних прибутків.
Дивні речі відбуваються під час весняного піку споживання пального. Саме у цей час зупиняються на ремонт два нафтопереробні підприємства – Лисичанське та Шебелинське. Решта заводів не планують збільшувати виробництва порівняно з березнем, адже майже на чверть здорожчала російська нафта – її ціна з ПДВ становить 350 доларів за тонну.
Петро Мірошников, президент нафтової компанії:
"Многие предприятия снижают производство именно потому, что очень дорогое сырье. Мы не хотим производить лишнего, потому что это дорого".
Сумні рекорди здорожчання б’є мережа автозаправок державної компанії “Нафтогаз України”. Нове керівництво відмовило власним АЗС у 10-денній відстрочці платежу. Нафту, сплативши наперед, купили спекулянти, які тепер розкручують здорожчання.
Доливають масла у вогонь і дії українського уряду, який збільшив акциз на бензин та дизельне паливо. А вже цей податок виробники цілком перекладають на гаманці покупців.
Сергій Куюн, керівник аналітичного центру:
"Если на 95-й бензин была ставка акциза 60 евро, то сейчас при пересчете – 80 евро. Безусловно, этот налог будет переложен на плечи потребителя".
Додаткові 4 копійки на літрі пального також належать уряду, який збільшив тарифи на залізничні перевезення. Експерти і нафтовики прогнозують, що за 10 днів літр 95-го коштуватиме майже три з половиною гривні.
Сергій Сапєгін, керівник аналітичної компанії:
"То, что сейчас происходит на рынке с ростом цен, это скорее отрабатывание компаниями новой экономики с новыми ценами на сырье и новыми налоговыми введениями".
Аналітики ринку кажуть: Кременчуцький, Лисичанський та Одеський нафтові заводи активно вивозять дизпаливо. На тлі зростання попиту це може призвести до ще більшого здорожчання.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас